3 sl külmpressitud oliiviõli
300-400 g puhastatud ja tükeldatud/viilutatud värskeid seeni - nt
kukeseeni või šiitake seeni või portobellosid
1 sl võid
1 hakitud küüslauguküüs
soola ja musta pipart
4 viilu head juuretisesaia
75 g riivitud Gruyère, Comté või Šveitsi juustu
4 suurt muna
Bešamellkaste:1,5 sl nisujahu
1,5 sl võid
180 ml täispiima
näpuotsaga soola
veidi riivitud muskaatpähklit
Alusta bešamellkastmest. Pane väike pott keskmisele kuumusele, siis lisa või. Kui või on sulanud, siis vispelda juurde jahu. Kuumuta segades 1-2 minutit, aga ära pruunista. Siis vispelda juurde piim. Kui kogu piim on lisatud, siis kuumuta veel vispeldades 3-4 minutit tasasel tulel, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola ja muskaadiga.
Pane ahju panemiseks praepann keskmisele tulele. Kui pann on kuum, lisa 1 sl oliiviõli ja seejärel seened. Prae aeg-ajalt segades 6-8 minutit, kuni seened on pehmed ja kergelt pruunistunud.
Lisa pannile küüslauk ja või, maitsesta soolaga. Prae veel 1-2 minutit, siis tõsta seened taldrikule.
Kuumuta grillahi tuliseks.
Pühi seente praadimise pann köögipaberiga puhtaks. Lisa saiaviilud ühekordse kihina ja prae 2 minutit. Siis pööra ümber ja rösti saiaviilud ka teiselt poolt.
Siis määri igale saiaviilule 1-2 sl bešamellkastet. Puista peale riivitud juust. Pane kuuma grillelemendi alla ja grilli 3-4 minutit või kuni juust on sulanud ja mulksub.
Samal ajal kuumuta teisel praepannil 2 sl oliiviõli ja prae selles nn härjasilmad ehk vaid ühelt poolt praetud munad.
Tõsta grillitud juustusaiad taldrikutele, siis tõsta peale praetud seenensegu ja kõige peale nn härjasilm.
Retsept siit.
Soe seenevõileib
Klassikalisest croque-madame võileivast inspireeritud seenevõileib. Kreemjas, rikkalik, umamine, juustune.