1 kg sibulat
1 kg tomateid
600 g porgandeid
400 g hapukurki
200 g 30% tomatipastat
1 dl rapsiõli
2-3 loorberilehte
1 sl suhkrut
soola ja musta pipart
vajadusel suhkrut
Koori sibulad, lõika pikuti neljaks ja seejärel viiluta ristipidi. Riivi porgandid jämeda riiviga. Koori ja tükelda tomatid. Poolita hapukurgid, lõika viiludeks.
Pane potti õli ja sibul, hauta keskmisel kuumusel klaasjaks.
Sega juurde porgandid, kuumuta läbi.
Sega juurde tomatipasta ja loorberilehed. Lisa tükeldatud tomatid, siis hauta kaane all, kuni kõik on enamvähem pehmed.
Lisa kurk, maitsesta soola-pipraga ning soovi/vajaduse korral ka suhkruga. Hauta veel mõnda aega, kuni kõik on parajalt pehmed.
Pane steriliseeritud purkidesse ja säilita jahedas.
Lisa supipõhjale sama kogus kuuma vett või puljongit. Kuumuta keemiseni, lisa peotäis oliive, 300 g viilutatud viinereid või vorsti, keeduliha- või praejääke. Kuumuta läbi, siis serveeri hapukoore ja maitserohelisega.
Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Seljankapõhi
Pane seljankapõhi purki, talvel hea võtta.