Galette des Rois

Galette des Rois ehk kolmekuningapäevakooki süüakse Prantsusmaal 6. jaanuaril. Kolmekuningapäeva traditsiooni tuntakse paljudes riikides - siin on Põhja-Prantsusmaal, Belgias ja Quebecis tuntud versioon, kus kahe lehttainakihi vahel on mandlikreemitäidis.

Kogus
kaheksale kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

450 g võiga lehttainast

määrimiseks 1 munakollane + 1 sl piima

Mandlitäidis:

näpuotsaga soola

75 g jahvatatud mandleid või mandlijahu

75 g suhkrut

poole apelsini riivitud koor

paar tilka mandliekstrakti

1 sl maisitärklist soovi korral

75 g toasooja võid

2 muna

1 sl tumedat rummi või konjakit

Valmistamine

Valmista esmalt mandlitäidis. Sega keskmise suurusega kausis jahvatatud mandlid, suhkur, sool ja riivitud apelsinikoor. Sega juurde toasoe või ja sega, kuni täidis on ühtlane. Siis klopi ükshaaval juurde munad, lisa rumm ja mandliekstrakt. Kata kauss kinni ja pane täidis külmkappi tahenema. 

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. 

Jaota lehttainas kaheks võrdseks tükiks, pane üks tükk külmkappi. Rulli kergelt jahusel laual lehttainas u 23 cm läbimõõduga kettaks. Kasuta potikaant või taldrikut ja lõika tainas kenaks kettaks. Tõsta ahjuplaadile. Aseta peale tükk küpsetuspaberit.

Rulli teine lehttainatükk samuti u 23-24 cm läbimõõduga kettaks ja tõsta esimesele tükile asetatud küpsetuspaberile. Tõsta 30-60 minutiks külmkappi tahenema. 

Võta tainakettad ja mandlitäidis külmkapist välja. Tõsta pealmine tainaketas kõrvale. 

Kata alumine tainaplaat mandlikreemiga, jättes servad umbes 3 cm ulatuses puhtaks ja täidise keskelt veidi kuhja. 

Soovi korral aseta kuskile täidise sisse terve õnnemandel või mõni üllatus.

Pintselda puhas tainaserv veega, siis tõsta pale teine tanaketas ja vajuta servad tugevasti kokku.

Kui soovid, võid koogi nüüd 24 tunniks külmkappi ootele panna. 

Kuumuta ahi 180ºC. 

Näpista koogi servad kenasti laineliseks, siis tee koogi peale terava noaga laineline muster. Määri pealt muna-piimaseguga (ära lase külgede peale nõrguda  - see takistab lehttainal korralikult kerkimist!). Torka koogi pinnale 4-5 auku noaga, et aur saaks küpsemise ajal välja.

Küpseta 180-kraadises ahjus 35-45 minutit, kuni galette des rois on kenasti kuldpruun. 

Võta kook ahjust välja, libista metallrestile jahtuma. Serveeri soojalt või toatemperatuuril. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova. Allikad: David Lebovitz, BBC Good Food, Raymond Blanc, Chocolate & Zucchini.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 05.01.2017 19:41

Maitse on tagasihoidlik, aga sellegipoolest väga hea. Ääred tuleb kindlasti korralikult kokku kleepida, et täidis vahelt välja ei voolaks!

Merle J.
postitatud 05.01.2025 11:56

Väga ilus ja mõnus tundub..tegemine pole kaelamurdev... aga magusat söön väga harva.. ja kooke tavaliselt ei proovigi.

Tiina
postitatud 07.01.2025 21:14

Kuna meil müüakse lehttainast ristkülikukujuliste plaatidena, siis sellest mingit ümmargust põhja rullida ei õnnestunud, tuli neljakandiline. Lihtne kook, mõnusa õrna mandli- ja apelsinimekiga.

Pille
postitatud 08.01.2025 07:27

Meil kipub tõesti nii olema, et võiga tainad on kandilised ja margariiniga suured lehed. AGA - Härmavili 400 g võiga pakis on kaks lehte, ehk et neid saab üsna kenasti rullida vajadusel ka suuremaks ja siis sealt kettaid lõigata. Samas - Eestis võib ju tõesti ka kandilisena seda kooki teha :)