450 g võiga lehttainast
määrimiseks 1 munakollane + 1 sl piima
Mandlitäidis:näpuotsaga soola
75 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
75 g suhkrut
poole apelsini riivitud koor
paar tilka mandliekstrakti
1 sl maisitärklist soovi korral
75 g toasooja võid
2 muna
Valmista esmalt mandlitäidis. Sega keskmise suurusega kausis jahvatatud mandlid, suhkur, sool ja riivitud apelsinikoor. Sega juurde toasoe või ja sega, kuni täidis on ühtlane. Siis klopi ükshaaval juurde munad, lisa rumm ja mandliekstrakt. Kata kauss kinni ja pane täidis külmkappi tahenema.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Jaota lehttainas kaheks võrdseks tükiks, pane üks tükk külmkappi. Rulli kergelt jahusel laual lehttainas u 23 cm läbimõõduga kettaks. Kasuta potikaant või taldrikut ja lõika tainas kenaks kettaks. Tõsta ahjuplaadile. Aseta peale tükk küpsetuspaberit.
Rulli teine lehttainatükk samuti u 23-24 cm läbimõõduga kettaks ja tõsta esimesele tükile asetatud küpsetuspaberile. Tõsta 30-60 minutiks külmkappi tahenema.
Võta tainakettad ja mandlitäidis külmkapist välja. Tõsta pealmine tainaketas kõrvale.
Kata alumine tainaplaat mandlikreemiga, jättes servad umbes 3 cm ulatuses puhtaks ja täidise keskelt veidi kuhja.
Soovi korral aseta kuskile täidise sisse terve õnnemandel või mõni üllatus.
Pintselda puhas tainaserv veega, siis tõsta pale teine tanaketas ja vajuta servad tugevasti kokku.
Kui soovid, võid koogi nüüd 24 tunniks külmkappi ootele panna.
Kuumuta ahi 180ºC.
Näpista koogi servad kenasti laineliseks, siis tee koogi peale terava noaga laineline muster. Määri pealt muna-piimaseguga (ära lase külgede peale nõrguda - see takistab lehttainal korralikult kerkimist!). Torka koogi pinnale 4-5 auku noaga, et aur saaks küpsemise ajal välja.
Küpseta 180-kraadises ahjus 35-45 minutit, kuni galette des rois on kenasti kuldpruun.
Võta kook ahjust välja, libista metallrestile jahtuma. Serveeri soojalt või toatemperatuuril.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova. Allikad: David Lebovitz, BBC Good Food, Raymond Blanc, Chocolate & Zucchini.
Maitse on tagasihoidlik, aga sellegipoolest väga hea. Ääred tuleb kindlasti korralikult kokku kleepida, et täidis vahelt välja ei voolaks!
Väga ilus ja mõnus tundub..tegemine pole kaelamurdev... aga magusat söön väga harva.. ja kooke tavaliselt ei proovigi.
Kuna meil müüakse lehttainast ristkülikukujuliste plaatidena, siis sellest mingit ümmargust põhja rullida ei õnnestunud, tuli neljakandiline. Lihtne kook, mõnusa õrna mandli- ja apelsinimekiga.
Meil kipub tõesti nii olema, et võiga tainad on kandilised ja margariiniga suured lehed. AGA - Härmavili 400 g võiga pakis on kaks lehte, ehk et neid saab üsna kenasti rullida vajadusel ka suuremaks ja siis sealt kettaid lõigata. Samas - Eestis võib ju tõesti ka kandilisena seda kooki teha :)
Galette des Rois
Galette des Rois ehk kolmekuningapäevakooki süüakse Prantsusmaal 6. jaanuaril. Kolmekuningapäeva traditsiooni tuntakse paljudes riikides - siin on Põhja-Prantsusmaal, Belgias ja Quebecis tuntud versioon, kus kahe lehttainakihi vahel on mandlikreemitäidis.