1 sl võid
1 sl nisujahu
1 klopitud muna
Täidis:1 sl nisujahu
1 sl õli
2 kooritud, neljaks lõigatud ja viilutatud sibulat
1 pikuti poolitatud ja viilutatud porru
250 g neljaks lõigatud pruune šampinjone
75 g võid
75 g nisujahu
220 g riivitud Cheddari juustu või muud sarnast juustu
225 ml kanapuljongit
250 kohvikoort või toidukoort
2 tl soola
1 tl musta pipart
Kuumuta ahi 190C (pöördõhuga ahi 170C). Määri 20 cm läbimõõduga piruakvorm võiga, siis puista üle jahuga (liigne jahu raputa välja).
Algretseptis on kasutatud kahte 230-grammist pärmi-lehttaina lehte.
Lõika üks lehttainaleht pikkupidi pooleks ja vooderda sellega piruka küljed (peaks natuke ka servadest üle olema, osaliselt katavad tainaribad ka vormi põhja).
Lõika teisest tainalehest välja ketas, mille läbimõõt on veidi suurem kui 20 cm. Tõsta see kõrvale - sellest saab piruka kaas.
Ülejäänud tainaribade abil kata pirukavormi põhi, mis veel kaetud pole.
Torka põhi kahvliga augukesi täis, siis kata küpsetuspaberiga. Täida ääreni kuiva riisiga või spetsiaalsete savist küpsetamiskuulikestega ("baking beans"). Küpseta 30 minutit.
Võta ahjust välja, eemalda ettevaatlikult riis/küpsetamiskuulikesed ja küpsetuspaber.
Pintselda piruka põhi ja küljed klopitud munaga ja pane veel 10 minutiks ahju. Siis võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Täidise jaoks veereta kanakintsuliha jahus.
Kuumuta õli suurel praepannil. Siis prae kanakintsuliha jaokaupa kuldpruuniks mõlemalt poolt. Tõsta kõrvale.
Pane pannile viilutatud sibul, porru ja šampinjonid. Prae tugeval kuumusel pidevalt segades 5-7 minutut, kuni need on pehmed. Tõsta pannilt.
Alanda veidi kuumust, lisa 75 g võid ja lase sulada. Siis sega juurde 75 g jahu. Kuumuta segades 2 minutit, siis lisa riivitud juust ja nirista juurde kanapuljong. Sega hoolega, kuni juust on sulanud ja kaste ühtlane. Alanda kuumust, siis sega juurde rõõsk koor.
Lõika praetud kanakintsud neljaks, pane juustukastme hulka, lisa ka sibula-porru-seenesegu. Kuumuta segu keemiseni, siis keera tuli kinni.
Tõsta segu jahtunud tainaümbrise sisse. Pintselda "tainakaas" pealt munaga, tõsta pirukale. Suru servad tugevasti kokku.
Pintselda pealt veel munaga. Kui sul jäi tainast ennist alles, siis võid sellest kaunistusi välja lõigata ja piruka peale asetada. Pintselda ka kaunistused lahtiklopitud munaga.
Tee kaane keskele väike auk, et aur pirukast välja saaks.
Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 1 tund, kuni pirukas on pealt krõbe ja sügavkuldpruun.
Võta pirukas vormist välja. Serveeri kuumalt või lase täiesti jahtuda ja hoia siis külmkapis. Serveerimiseks lõika viiludeks.
Retsept siit.
Oli päris palju mässamist ja kuna ma seda alumist lehttainapõhja korralikult läbi ei küpsetanud, siis jäigi põhi ikka liiga pehmeks, aga täidis oli maitsev. Teinekord teeksingi vist lihtsalt klassikalise brittide tainakattega piruka, alt jätaksin põhjata :)
Majesteetlik kanapirukas
6. mail 2023. a troonitakse King Charles III uueks Briti kuningaks. Sel puhul kuulutati välja suur retseptivõistlus, mille võitjaks osutus Masterchef'i võitja Adam Handlingi kanapirukas. Just seda pirukat soovitatakse serveerida rahvapiduste "Big Lunch 2023" raames.
Retsept on mõeldud 20 cm läbimõõduga kõrgema pirukavormi jaoks.