Kurnik

Vene köögist pärit lihavõttepirukas "курник". Nagu nimigi vihjab, peaks tegemist olema kanalihapirukaga, aga Nadežda Kaarma versioon tehakse hakklihaga.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

1 kg pärmi-lehttainast

Täidis:

300 g šampinjone

1 sibul

300 g hakkliha

2 sl nisujahu

200 g riisi

500 ml piima

50 g võid

3 keedetud muna

soola ja musta pipart

Määrimiseks:

1 muna ja veidi vett

Valmistamine

Lase pärmi-lehttainal sulata, siis lõika tainas neljaks tükiks. Rulli kõik tükid hästi õhukeseks. Kaks tükki lõika nt koogivormi või taldriku abil 28 cm läbimõõduga kettaks ning ülejäänud kaks 26 cm läbimõõduga ketasteks.

Kuumuta ahi 180°C. Keeda riis pehmeks, siis kurna. 

Täidise valmistamiseks tükelda šampinjonid ja sibul. Kuumuta suurel pannil veidi õli, siis lisa hakkliha, seened ja sibul ning prae läbi. 

Puista pannile jahu, kuumuta läbi. Lisa pannile riis ja piim ning lase segul podiseda, kuni see pakseneb. Viimasena lisa hakitud keedetud munad. 

Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile üks suurem lehttainaketas. Tõsta peale kolmandik hakklihasegust, jättes servadest u 2 cm vabaks.

Aseta peale üks kahest väiksemast tainakettast, sellele pool ülejäänud hakklihasegust. Siis teine väiksem tainaplaat, sellele ülejäänud hakklihasegu. Kõige peale tõsta teine suurem tainaketas. Suru pealmise tainaketta servad alumise tainaketta servadega kokku (nt kahvli abil). 

Lõika tainasribadest lehekujulised kaunistused, aseta pirukale. 

Klopi muna tilga veega lahti, määri pirukas pealt munaga kokku. Küpseta 180-kraadises ahjus 35-40 minutit. 

Loe veel:

Retsept on mugandatud OM väljaandest "Pidu" (2015/2016)

LISA KOMMENTAAR