Pardifilee kõrvitsapüree ja põldmarjakastmega

Tõeline sügisgurmee.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

700 g pardi rinnafileed (4 tk)

soola ja musta pipart

2 tl Hiina viievürtsisegu soovi korral

Kõrvitsapüree:

1 kg keegelkõrvitsat või muud kõrvitsat

2 sl oliiviõli

1 tl soola

3 koorimata küüslauguküünt

0,5 dl kohvikoort või vahukoort

25 g võid

2 sl sidrunimahla

Põldmarjakaste:

1 hakitud banaanšalottsibul

1 sl oliiviõli

1 dl valget veini

2,5 dl vett

1 sl vasikapuljongikontsentraati (nn fondi)

250 g sulatatud põldmarju

1 tl kuivatatud või 1 sl hakitud värsket tüümiani

2 tl palsamiäädikakreemi

1 tl tumedat muscovado suhkrut või fariinsuhkrut

1,5 sl võid

Serveerimiseks:

100 g mustjat või rohelist lehtkapsast

1 sl oliiviõli

1 tl soolahelbeid

1 triibuline peet

0,5 dl röstitud sarapuupähkleid

4 tüümianioksa

Valmistamine

Kõrvitsapüree jaoks kuumuta ahi 200°C.

Koori kõrvits, lõika tükkideks. Veereta oliiviõlis ja soolas, siis laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Asta koorimata küüslauguküüned samuti ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 25 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. 

Pane kõrvitsatükid köögikombaini, pigista juurde küüslauguküünte sisu ja püreesta kõik ühtlaseks. Lisa rõõsk koor ja või, püreesta uuesti. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga.

Põldmarjakastme jaoks prae sibul potis õlis pehmeks ja klaasjaks. Lisa vein ja keeda 3-5 minutit, kuni alkohol aurustub. Lisa vesi, puljongikontsentraat, põldmarjad ja tüümian. Lase tasakesi podiseda 10 minutit. Siis püreesta kaste ühtlaseks, hõõru läbi peene metallsõela. Lisa balsamico ja suhkur, maitsesta soola-pipraga. (Enne serveerimist kuumuta kaste ja vispelda juurde või). 

Pardifilee jaoks alanda ahju kuumus 125°C. Lõika pardifilee naha poolele terava noaga diagonaalis ruudustik, jättes umbes 0,5 cm lõigete vahele. Maitsesta heldelt soola-pipraga. Kuumuta kuival praepannil ja pruunista filee, nahk allpool, kuldseks ja krõbedaks (u 2-3 minutit). Maitsesta soovi korral mõlemalt poolt viievürtsiseguga. Siis küpseta pardifilee ka teiselt poolt. 

Siis aseta pardifileed ahjuvormi ja küpseta ahjus u 35 minutit või kuni sisetemperatuur on 65-68°C.Siis lase pardifileel 5 minutit puhata, seejärel lõika viiludeks.

Kuumuta pannil õli ja prae lehtkapsas kiiresti pehmeks (1-2 minutit), siis maitsesta soolaga. 

Koori triibuline peet ja lõika nn köögimandoliiniga hästi õhukesteks viiludeks. 

Serveerimine:

Aseta viilutatud pardifileed taldrikutele, maitsesta kergelt helbesoolaga. Aseta kõrvale lusikatäis kõrvitsapüreed, sellele puista hakitud röstitud sarapuupähklid. Siis tõsta taldrikule lehtkapsas, peediviilud ja põldmarjakaste. Kaunista tüümianioksaga. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR