350 g e. u 4 dl orzo makarone
Kaste:1 kg ploom- või kirsstomateid
punt basiilikut
3 sl veiniäädikat või valget palsamiäädikat
0,5 tl tšillihelbeid või 1 hakitud mitte väga tuline tšilli
150 ml vermutit
soola ja musta pipart
200 ml vett
Ürdiõli:väike punt värsket basiilikut
väike punt värsket peterselli
väike punt värsket münti
100 ml külmpressitud oliiviõli
1 sidruni mahl ja peenelt riivitud koor
Kuumuta ahi 200 C (pöördõhuga ahi 180C).
Võta umbes 2-liitrine ahjuvorm ning aseta terved tomatid vormi. Maitsesta soola-pipraga, siis lisa ahjivormi ülejäänud kastmekompondid (v.a. vesi).
Pane vorm ahju ning küpseta umbes 30 minutit, kuni tomatid on osaliselt katki küpsenud ja veidi jumekamad. Võta ahjust välja.
Maitsesta tomatid soola-pipraga, puista orzo vormi, lisa 200 ml vett ja sega läbi. Pane uuesti ahju ja küpseta veel 25 minutit või kuni orzo makaronid on küpsed ja paisunud kastme hulka. Maitsesta vajadusel uuesti.
Kui roog teist korda ahju läheb, siis valmista ürdiõli. Pane kõik komponendid kannmikserisse ja töötle ühtlaseks.
Nirista saadud ürdiõli orzo-roa hulka, sega läbi. Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga. Serveeri.
Retsept siit.
Tegin 2022. a juunis ühele piknikule kaasa, kus sai väga hea vastuvõtu osaliseks. Ma tegin roa eelmisel päeval valmis - sai ka nii, aga parem ikka samal päeval, siis jääb sõmeram.
Orzo röstitud kirsstomatitega
Ahjus valmiv roog. Parim valmistamise päeval, sest siis on segu pehme ja sõre. Kui kaua seista lasta, imab orzo kogu niiskuse endasse.