30 g kuivatatud kivipuravikke (porcini)
3 hakitud kooritud porgandit
1 hakitud kooritud sibul
1 hakitud punane paprika
60 ml ehk 4 sl oliiviõli
2 tl hakitud värsket tüümiani
1 tl hakitud värsket punet
1-2 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
150 g värskeid seeni - nt
šiitake seeni või pruune šampinjone
2 sl kontsentreeritud tomatipastat
120 ml punast veini
120 ml mascarpone toorjuustu
450 g lühikesi makarone - nt strozzapreti või rigatoni
60 ml ehk 4 sl parmesani juustu
Pane porcini väikesesse kaussi, kalla peale 3,75 dl tulikuuma vett. Jäta seened pehmenema.
Pane porgandid, sibul, paprika ja küüslauk köögikombaini ning peenesta, aga jäta ikka tükiliseks.
Kuumuta suurel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa peenestatud köögiviljad, maitsesta tüümiani, pune, soola ja pipraga. Prae segades umbes 6 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Võta leotatud kivipuravikud veest välja (leotusvesi hoia alles!), pane pannile. Lisa hakitud värsked seened ja tomatipasta. Kuumuta umbes 5 minutit, kuni seened pehmenevad.
Lisa seeneleotusvedelik ja punane vein. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase roal umbes 10 minutit podiseda, kuni vedelik on poole võrra kokku keenud.
Sega juurde mascarpone toorjuust.
Samal ajal kuumuta suures potis vesi keemiseni, maitsest asoolaga. Lisa makaronid ja keeda vastavalt pakendi juhistele al dente. Nõruta (hoia u 1 dl keeduvett alles) ja lisa makaronid köögiviljasegule. Vajadusel lisa ka veidi pastakeeduvett.
Sega läbi, siis lisa parmesan ja sega veel korra. Serveerimisel võid puistata ka peale veel veidi riivitud juustu.
Retsept siit.
Giada köögivilja-bolognese
Itaalia päritolu USA koka Giada De Laurentiis'i retsept vegetaarse bolognese-tüüpi kastme valmistamiseks.