2 kg õunu (eri sorti; puhastatud kaal)
4 sl ehk 60 ml sidrunimahla
1 dl vett
7.2 dl suhkrut
5 nelki
1 tl ingveripulbrit
0,25 tl soola
1,2-2,4 dl toor-roosuhkrut
4 sl ehk 60 ml Burbooni viskit
Sega suures kausis vesi ja sidrunimahl. Koori õunad, lõika kuubikuteks ja pane sidrunivee sisse, et need ei pruunistuks.
Lisa kaussi ka suhkur, kaneel, nelk ja ingver. Sega, kata kinni ja lase õunakuubikuteks vähemalt pool tundi toatemperatuuril või kuni järgmise päevani külmkapis maitsestuda.
Kalla õunakuubikusegu suurde potti, kindlasti kalla potti ka kogu kaussi tekkinud siirup. Kuumuta keskmisel tulel keemiseni, siis lase tasakesi podiseda 15-30 minutit.Valmis moos peaks olema üsna paks.
Meki - kui moos liiga hapu tundub, lisa toor-roosuhkrut.
Sega juurde sool ja burboon ning keeda moosi tugeval tulel 3-5 minutit. (Testi moosi valmisastet - pane väike lusikatäis moosi sügavkülmast võetud taldrikule ja pane taldrik paariks minutiks külma. Kui siis saad moositörtsu sõrmega voldiliseks lükata, on moos valmis.)
Pane kuum moos steriliseeritud purkidesse, jättes peale umbes 5-6 mm vaba ruumi. Kaaneta kohe. Lase jahtuda, siis tõsta jahedasse hoiuruumi.
Retsept mugandatud siit.
Burbooni-õunamoos