Arroz verde

Rohke peterselli ja küüslauguga maitsestatud paella-riis mereandidega. Serveeri aioli ehk küüslaugumajoneesiga. Rick Stein sai selle roa jaoks inspiratsiooni Cadiz linnast Hispaania lõunarannikul.

Kogus
neljale kuni viiele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Puljongi jaoks:

1 kg kala supikogu - nt

merilesta või siledat kammeljat või väikesuulesta luid

1 tükeldatud sibul

1 tükeldatud apteegitill e. fenkol

100 g viilutatud varssellerit

100 g tükeldatud porgandit

25 g viilutatud väikeseid šampinjone

1 tüümianioks

Arroz verde:

4 sl oliiviõli

60 g hakitud šalottsibulat

1-2 peenelt hakitud küüslauguküünt

1 l kalapuljongit (vt üleval)

100 g hakitud siledalehist peterselli

1,5 tl soola

400 g ümarateralist paella-riisi (nt calasparra)

30 värsket veenuskarpi (palourdes/vongole)

30 väikest kooritud toorest krevetti

Küüslaugumajonees:

4 purustatud küüslauguküünt

0,5 tl peenikest soola

1 munakollane

2 tl sidrunimahla

175 ml külmpressitud oliiviõli

Valmistamine

Alusta kalapuljongist. Pane kalaluud/supikogu ja kõik ülejäänud ained koos 2,5 liitri veega suurde potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 30 minutit. Siis kurna puljong läbi marliga vooderdatud peene sõela. 

(Kui ei kasuta kohe, siis lase jahtuda ja pane kas külmkappi või sügavkülma). 

Arroz verde valmistamiseks kuumuta õli 28-30 cm läbimõõduga kõrge servaga pannis või madalas potis. Lisa šalottsibulad ja hauta need tasasel tulel klaasjaks (u 5 minutit). 

Siis lisa küüslauk ja prae segades umbes minut aega.

Siis sega juurde petersell ja sool, lisa puljong ja kuumuta keemiseni.

Kalla pannile riis, sega korra läbi. Siis lase üsna tugeval tulel podiseda 6 minutit.

Tõsta peale veenuskarbid ja krevetid, raputa veidi panni. Alanda kuumust ning hauta tasasel tulel 12 minutit. Selle aja peale peaks vedelik imendunud olema. (Viska minema karbid, mis ei ole avanenud).

Küüslaugumajoneesi ehk alioli jaoks tambi küüslauk soolaga pastaks. Vispelda juurde muna ja sidrunimahl, siis vispelda peene joana juurde oliiviõli. (Seda võib teha ka saumikseriga või köögikombainis). 

Serveeri riisi koos küüslaugumajoneesiga (alioli). 

Rick Steini retsept siit ja siit.

LISA KOMMENTAAR