150 g rohelist papaiat
2 sl riivitud palmisuhkrut
3 suurt küüslauguküünt
3 tervet linnusilmatšillit (birds eye chilli)
peotäis spargelube
0,5 sl röstitud maapähkleid
1 sl kuivatatud krevette
4 viinamarja- või kirsstomatit
2 sl kalakastet
2 sl laimimahla
Koori roheline e. toores papaia. Lõika horisontaalselt pooleks, eemalda seemned. Siis lõika pikkadeks ühtlase pikkusega ribadeks. Loputa jooksva külma vee all (5-10 minutit). Siis pane külma jäävee sisse minutiks ajaks, et papaia krõmpsuks paremini. Nõruta ja pane külmkappi.
Võta suur uhmer. Pane sinna palmisuhkur, küüslauk ja tšilli ning tambi uhmrinuiaga peaaegu pastaks.
Lõika spargeload 3 cm juppideks. Pane need uhmrisse, lisa ka maapähklid ja kuivatatud krevetid ja tambi, kuni need on katki ja/või lömastatud.
Lisa pooleks lõigatud tomatid ja tambi kergelt, et tomatimahl eralduks, aga tomatid veel terveks jääks.
Lisa kalakaste ja laimimahl ning tambi uhmriga veel veidi, kuni palmisuhkrusegu on lahustunud ja ülejäänud komponentidega segunenud.
Lisa külmkapist võetud papaiaribad, sega ja serveeri kohe.
Retsept siit.
Tai rohelise papaia salat (Som dtum)
Austraalias tegutsenud Tai restoraniketi Chat Thai asutaja ja peakoka Amy Chanta retsept. Som dtum Thai e. Som Tum e. Som Tam e. ส้มตำ