Tai rohelise papaia salat (Som dtum)

Austraalias tegutsenud Tai restoraniketi Chat Thai asutaja ja peakoka Amy Chanta retsept. Som dtum Thai e. Som Tum e. Som Tam e. ส้มตำ

Kogus
ühele kuni kahele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

150 g rohelist papaiat

2 sl riivitud palmisuhkrut

3 suurt küüslauguküünt

3 tervet linnusilmatšillit (birds eye chilli)

peotäis spargelube

0,5 sl röstitud maapähkleid

1 sl kuivatatud krevette

4 viinamarja- või kirsstomatit

2 sl kalakastet

2 sl laimimahla

Valmistamine

Koori roheline e. toores papaia. Lõika horisontaalselt pooleks, eemalda seemned. Siis lõika pikkadeks ühtlase pikkusega ribadeks. Loputa jooksva külma vee all (5-10 minutit). Siis pane külma jäävee sisse minutiks ajaks, et papaia krõmpsuks paremini. Nõruta ja pane külmkappi. 

Võta suur uhmer. Pane sinna palmisuhkur, küüslauk ja tšilli ning tambi uhmrinuiaga peaaegu pastaks. 

Lõika spargeload 3 cm juppideks. Pane need uhmrisse, lisa ka maapähklid ja kuivatatud krevetid ja tambi, kuni need on katki ja/või lömastatud.

Lisa pooleks lõigatud tomatid ja tambi kergelt, et tomatimahl eralduks, aga tomatid veel terveks jääks. 

Lisa kalakaste ja laimimahl ning tambi uhmriga veel veidi, kuni palmisuhkrusegu on lahustunud ja ülejäänud komponentidega segunenud. 

Lisa külmkapist võetud papaiaribad, sega ja serveeri kohe. 

Nipid ja soovitused:

  • Som dtum sobib hästi nende roogadega: grillitud kana või grillitud seakarbonaad, kleepjas riis.
  • Kui kasutad spargelube, võid need toorelt lisada. Tavalised rohelised oad tuleks esmalt siiski kergelt läbi keeta. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR