Räimepirukas

Soome retsept (Silakkapiirakka), mida ühes 1990ndate ajakirjas soovitati jõulude eel või 1. jõulupüha hommikul.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

250 g külmkapikülma võid või margariini

250 g kohupiims

250 g nisujahu (u 4 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

3 dl keedetud odrakruupe või riisi

0,5 dl hapukoort

400 g räimefileesid

2 keedetud muna

soola

hakitud värsket tilli ja/ või murulauku

Valmistamine

Valmista esmalt tainas. Sega külm rasvaine, kohupiim, jahu ja küpsetuspulber köögikombainis ühtlaseks või riivi külm või/margariin ja sega ülejäänud ainetega ühtlaseks. Jaota tainas kolmeks võrdseks osaks, keera toidukilesse ja pane paariks tunniks külmkappi rahunema. 

(Retsepti lugedes tundub, et ühe piruka jaoks läheb vaja vaid 1/3 tainast ehk umbes 250 g tainast, ülejäänud võib külmkappi jätta teiste pirukate jaoks).

Rulli tainas küpsetuspaberile piklikuks ristkülikuks. Laota poolele tainaplaadile (pikemat külge pidi) kihiti keedetud kruubid, soolaga maitsestatud räimefileed, till, murulauk ja hakitud muna. Kõige peale nirista hapukoort. 

Tõsta puhas tainapool täidisele, suuru servad kokku. Saad pika saleda piruka, liitekoht säti pirukaserva alla. Pintselda pealt munaga. 

Küpseta 200-kraadises ahjus u 30 minutit. 

LISA KOMMENTAAR