0,5 punast sibulat
punaveiniäädikat või laimimahla
Bhorta:2 suuremat sibulat (u 300 g)
2 punast tšillikauna
2 suurt küüslauguküünt
1 sl peenelt riivitud ingverijuurt
12 külmutatud kalapulka
3 sl rapsiõli või muud mahedamaitselist õli
2 sl Inglise sinepit
1 tl soola või 2 tl meresoolahelbeid
125 g värsket beebispinatit
1 laim
3 sl hakitud värsket koriandrit + veel serveerimiseks
Marineeri sibul 2-24 tundi enne kasutamist. Selleks lõika sibul pikuti pooleks ja siis õhukesteks viiludeks. Pane kaanega purki või mõne kausi sisse, kalla peale nii palju punaveiniäädikat või laimimahla, et sibulad oleksid kaetud. Kata kinni ja lase vähemalt kaks tundi ja kuni ööpäev maitsestuda.
Kuumuta ahi 220°C.
Koori sibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Poolita tšillikaunad, eemalda seemned; lõika tšillid õhukesteks viiludeks. Koori küüslauk. Vajadusel koori ingverijuur, siis riivi peeneks.
Kui ahi on kuum ja komponendid valmis, siis:
Pane kalapulgad ahjuplaadile ja küpseta u 20-25 minutit, kuni need on küpsed ja hästi krõbedad.
Samal ajal kuumuta õli suurel prae- või vokkpannil. Lisa sibulad ja prae tasasel tulel u 20 minutit, aeg-ajalt segades, kuni sibulad on kenasti kuldsed.
Lisa viilutatud tšilli ja kuumuta segades 3 minutit.
Siis sega juurde riivitud ingver, hakitud/riivitud küüslauk ja kuumuta segades veel 2 minutit.
Lisa sinep ja sool, sega. Siis lisa pestud ja nõrutatud spinatilehed ja prae 2-3 minutit, kuni spinatilehed on "närtsinud".
Maitsesta laimimahlaga. Tõsta pann tulelt.
Võta kalapulgad ahjust välja, murra tükkideks (nt spaatliga "lõigates") ja lisa pannile. Sega läbi, siis puista peale koriander.
Serveerimisel kaunista marineeritud sibulaga.
Retsept siit (Nigella Lawson "Cook, Eat, Repeat", 2020).
Kalapulga-bhorta
Bhorta (ka bhurta, bharta) on kergelt praetud kergelt tambitud köögiviljad India, Bangladeshi ja Pakistani köögist. Siin on Briti toidukirjutaja Nigella Lawsoni versioon, kus roale lisavad kaalu praetud kalapulgad (just, need paneeritud kalapulgad sügavkülmast).