Monte Cristo võileib

Monte Cristo on ameeriklaste versioon prantslaste croque-monsieur võileivast. 1930ndatel-1960ndatel figureeris see USA kokaraamatutes järgmiste nimede all: "French sandwich", "toasted ham sandwich", "French toasted cheese sandwich".

Kogus
kahele
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

6 viilu röstsaia

4 sl majoneesi

4 viilu Šveitsi juustu või Gruyere'i juustu

4 viilu sinki

2 tl kollast sinepit (Ameerika stiilis)

4 viilu kalkunisinki

1,2 dl piima

4 muna

4 sl võid

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

maasikamoosi või vahtrasiirupit

tuhksuhkrut soovi korral

Valmistamine

Pane 2 viilud saia lõikelauale. Määri majonees saiaviiludele. Aseta peale juustuviil ja 2 viilu sinki.

Kata saiaviiludega. Nüüd määri peale  veidi sinepit, siis mõlemale saiale 2 kalkunisingiviilu ja juustuviil. Kata saiaviiludega.

Suru kihilised saiad lõikelaua abil kokku, siis lõika saiakoorikud ära (see aitab saiadel paremini koos püsida).

Vispelda väikeses kausis piim ja munad, maitsesta soola-pipraga. Kasta võileivad munasegusse. 

Kuumuta praepann madalal tulel, kuumuta või. Lisa kihilised saiad ja prae 4-6 minutit. Pööra ümber ja prae veel 4-5 minutit, kuni saiad on läbinisti kuumad ja juust sulanud. 

Serveeri maasikamoosiga. 

Nipid ja soovitused:

  • Sai - kõige parem on siin kasutada tavalist valget röstsaia, aga täisteraröstsai või juuretisesai sobib ka. 
  • Sinep - kõige paremini sobib Ameerika nn kollane sinep, aga Dijoni sinep või terav pruun sinepi (segatuna vähese majoneesiga) annab põneva lisamaitse. 
  • Liha - traditsioonilseit kasutatatakse sealihasinki ja kalkunisinki, aga võib kasutada ka praejääke jms. 
  • Juust - traditsiooniliselt kasutatakse siin Šveitsi juustu, aga sobivad ka muud (Münster, mozzarella, terav Cheddar jm).
  • Traditsiooniliselt praetakse Monte Cristo võileivad pannil, aga soovi korral võib neid ka fritüüris frittida. 
  • Võileib ise on pigem soolane, aga seda serveeritakse tihti tuhksuhkruga ja moosi või vahtrasiirupiga.

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR