Aleksis Kivi mustikakook

Soome kirjaniku Aleksis Kivi (10.10.1834-31.12.1872) sai 2014. aastal omanimelise koogi. Nimelt tähistasid "Uudenmaan Martat" ehk Soome naisorganisatsiooni Marttajärjestö üks osakondadest oma 85. sünniaastapäeva koogikonkursiga, kus otsiti Aleksis Kivi mälestuseks sobivat koogiretsepti. Konkursi võitis Raija Sipinen oma mustika-kohvi-kardemonikoogiga "Mustikkakivi-leivos". Raija Sipinen on, muide, Aleksis Kivi sugulane.

NB! Selle retsepti järgi tehes saab väga magusa ja rammusa koogi!

Kogus
20 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g sulatatud võid

2 muna

150 ml crème fraîche'i

0,5 dl hapupiima

400 g peensuhkrut

400 g nisujahu

1 tl söögisoodat

1 tl peenikest soola

1 tl jahvatatud kardemoni

2 dl kuivatatud mustikaid või 3 dl värskeid mustikaid

Niisutamiseks:

mustikanektarit

Vahele ja peale:

500 g toasooja pehmet võid

200 g tuhksuhkrut

0,5 dl kanget kohvijooki

0,5 dl mustikanektarit

Kastmiseks:

fariinsuhkrut

Kaunistamiseks:

sulatatud šokolaadi

Valmistamine

Mustika-kohvikreemi jaoks vahusta toasoe pehme või, tuhksuhkurt, kange kohv ja mustikanektar elektrimikseriga kohevaks ühtlaseks kreemiks. 

Koogipõhjade jaoks sega kuivained omavahel, siis lisa mustikad, sulatatud või, hapupiima-creme fraiche'i segu, munad. Klopi puulusikaga või sega lihtsalt ühtlaseks. 

Jaota tainas võitatud portsjonkoogikeste vormidesse või silikoonist muffinivormidesse. 

Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit. Valmis koogid kummuta vormidest välja ja lase jahtuda. 

Jahtunud koogipõhjad lõika horisontaalselt kaheks kihiks. Niisuta mustikanektaroiga, siis pane kahe kihi vahele õhuke kiht mustika-kohvikreemi. Kata pealmise koogipoolega, niisuta ka see kergelt mustikanektariga. Siis kata kook pealt mustika-kohvikreemiga. 

Kasta koogi alumine osa u 1 cm ulatuses fariinsuhkru sisse. 

Kaunistamiseks sulata šokolaad, pane pritskoti sisse ja kirjuta kookide peale tähed A K (Aleksis Kivi).

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 10.10.2020 17:30

Mulle see kardemoni-kohvi-mustika kooslus väga meeldis, aga järgmisel korral teeksin biskviitkihid vähema suhkruga ja kreemi kohe oluliselt vähemrammusa ja -magusa. Ilmselt lausa kohupiimakreemi või siis vähemagusa toorjuustukreemi (aga ikka mustikas+kardemon+kohv). </br>See fariinsuhkruriba oli väga tore!