200 g sulatatud võid
2 muna
150 ml crème fraîche'i
0,5 dl hapupiima
400 g peensuhkrut
400 g nisujahu
1 tl söögisoodat
1 tl peenikest soola
1 tl jahvatatud kardemoni
2 dl kuivatatud mustikaid või 3 dl värskeid mustikaid
Niisutamiseks:mustikanektarit
Vahele ja peale:500 g toasooja pehmet võid
200 g tuhksuhkrut
0,5 dl kanget kohvijooki
0,5 dl mustikanektarit
Kastmiseks: Kaunistamiseks:sulatatud šokolaadi
Mustika-kohvikreemi jaoks vahusta toasoe pehme või, tuhksuhkurt, kange kohv ja mustikanektar elektrimikseriga kohevaks ühtlaseks kreemiks.
Koogipõhjade jaoks sega kuivained omavahel, siis lisa mustikad, sulatatud või, hapupiima-creme fraiche'i segu, munad. Klopi puulusikaga või sega lihtsalt ühtlaseks.
Jaota tainas võitatud portsjonkoogikeste vormidesse või silikoonist muffinivormidesse.
Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit. Valmis koogid kummuta vormidest välja ja lase jahtuda.
Jahtunud koogipõhjad lõika horisontaalselt kaheks kihiks. Niisuta mustikanektaroiga, siis pane kahe kihi vahele õhuke kiht mustika-kohvikreemi. Kata pealmise koogipoolega, niisuta ka see kergelt mustikanektariga. Siis kata kook pealt mustika-kohvikreemiga.
Kasta koogi alumine osa u 1 cm ulatuses fariinsuhkru sisse.
Kaunistamiseks sulata šokolaad, pane pritskoti sisse ja kirjuta kookide peale tähed A K (Aleksis Kivi).
Mulle see kardemoni-kohvi-mustika kooslus väga meeldis, aga järgmisel korral teeksin biskviitkihid vähema suhkruga ja kreemi kohe oluliselt vähemrammusa ja -magusa. Ilmselt lausa kohupiimakreemi või siis vähemagusa toorjuustukreemi (aga ikka mustikas+kardemon+kohv). </br>See fariinsuhkruriba oli väga tore!
Aleksis Kivi mustikakook
Soome kirjaniku Aleksis Kivi (10.10.1834-31.12.1872) sai 2014. aastal omanimelise koogi. Nimelt tähistasid "Uudenmaan Martat" ehk Soome naisorganisatsiooni Marttajärjestö üks osakondadest oma 85. sünniaastapäeva koogikonkursiga, kus otsiti Aleksis Kivi mälestuseks sobivat koogiretsepti. Konkursi võitis Raija Sipinen oma mustika-kohvi-kardemonikoogiga "Mustikkakivi-leivos". Raija Sipinen on, muide, Aleksis Kivi sugulane.
NB! Selle retsepti järgi tehes saab väga magusa ja rammusa koogi!