Praetud peekon petersellikastmega

Stegt flæsk med persillesovs/Flæskesteg med persillesovs on üks Taani rahvustoitudest. Kõige mugavam on seda teha värsketest või kergelt soolatud peekonilõikudest (SIIN EI OLE MÕELDUD VIILUTATUD SUITSUPEEKONIT!).

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

800 g värsket või kergelt soolatud peekonit või peekonilõike (sea küljetükk)

soola

Petersellikaste:

2 sl nisujahu

2 sl võid

soola ja valget pipart

1 dl hakitud värsket peterselli

500 ml piima

Serveerimiseks:

keedetud kartuleid

Soovi korral:

marineeritud peeti

sinepit

Valmistamine

Kui kasutad värsket sealiha, siis lõika see u 1 cm paksusteks viiludeks. Maitsesta peekonilõigud mõlemalt poolt soolaga ja aseta ahjuplaadile. (Kui kasutad värskeid peekonilõike, siis maitsesta need soolaga ja aseta ahjupannile; kergelt soolased peekonilõigud aseta lihtsalt pannile). 

Küpseta 200-kraadises ahjus u 45 minutit, poole küpsetamise peal pööra peekoniviilud ümber.

Samal ajal keeda kartulid.

Kastme jaoks kuumuta väiksemas potis või ja jahu ühtlaseks, siis kalla juurde piim ja vispelda-sega ühtlaseks kastmeks. Kuumuta segades, kuni kaste pakseneb. Siis maitseta soola ja (valge) pipraga, sega hulka hakitud maitseroheline. 

Serveeri, juurde võid pakkuda veel marineeritud peeti ja sinepit. 

Nipid ja soovitused:

  • Liha on lihtsam viiludeks lõigata, kui paned selle esmalt u 30 minutiks sügavkülma.Väga terav kööginuga on ka muidugi abiks. 
  • Ahjuplaadi võib esmalt küpsetuspaberiga katta, siis on panni parem lihtsam puhastada.
  • Soovi korral võid kastmele lisada maitseks veidi riivitud sidrunikoort ja pressitud sidrunimahla. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 04.10.2020 11:17

Hea kodune roog. Sain seda Taanis vahetusõpilasena 1992/1993 päris tihti :)