Röstitud tomati ja sardiini salat

Mõnus suvine eine. Kasuta kas värskeid sardiine või värsket makrelli.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

24 küpset väiksemat tomatit

0,5 tl soola

1,5 sl heledat muscovado suhkrut

1 sl kuivatatud tüümiani

0,5 tl tšillihelbeid

veidi šerriäädikat

külmpressitud oliiviõli

10 Kalamata oliivi

1 tl apteegitilliseemneid e. fenkoliseemneid

12 värsket sardiinfileed või 4 makrellifileed

praadimiseks õli

suur peotäis hakitud siledalehist peterselli

väike peotäis hakitud münti

50 g rukolat e. põld-võõrkapsast

1 sidruni mahl ja 0,5 sidruni riivitud koor

4 sl röstitud mandlilaaste

Valmistamine

Kuumuta ahi 180°C. 

Lõika tomatid pooleks, aseta ahjuplaadile, lõikepind ülal. Maitsesta soola, suhkru, tüümiani ja tšillihelvestega, siis nirista peale veidi šerriäädikat ja oliiviõli. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30-40 minutit, kuni tomatid on pehmed. Lase veidi jahtuda, siis sega juurde oliivid ja tõsta serveerimisvaagnale. 

Samal ajal rösti fenkoliseemned väikesel kuival pannil keskmisel kuumusel aromaatseks. Tõsta kõrvale. 

Vahetult enne serveerimist riputa sardiini nahale julgelt soola. Kuumuta praepannil veidi õli tugeval kuumusel, siis prae sardiine, nahapool all, 2-3 minutit, kuni nahk on kenasti pruunistunud. Pööra ümber ja prae 30 sekundit ka teiselt poolt, siis tõsta sardiinid tomati-oliivisegule. 

Puista peale hakitud maitseroheline, rukola ja röstitud fenkoliseemned, siis lisa riivitud sidrunikoor ja piserda peale sidrunimahl. Kõige peale puista mandlilaastud. 

Serveeri krõbeda koorikuga nisuleivaga.

Nipid ja soovitused:

  • Sardiinid on selles salatis väga maitsvad, aga kui Sulle üldse luud ei meeldi, siis kasuta makrelli - sellel on vähem luid. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa, kes kasutas makrelli.

LISA KOMMENTAAR