24 küpset väiksemat tomatit
0,5 tl soola
1,5 sl heledat muscovado suhkrut
1 sl kuivatatud tüümiani
0,5 tl tšillihelbeid
veidi šerriäädikat
külmpressitud oliiviõli
10 Kalamata oliivi
1 tl apteegitilliseemneid e. fenkoliseemneid
12 värsket sardiinfileed või 4 makrellifileed
praadimiseks õli
suur peotäis hakitud siledalehist peterselli
väike peotäis hakitud münti
50 g rukolat e. põld-võõrkapsast
1 sidruni mahl ja 0,5 sidruni riivitud koor
4 sl röstitud mandlilaaste
Kuumuta ahi 180°C.
Lõika tomatid pooleks, aseta ahjuplaadile, lõikepind ülal. Maitsesta soola, suhkru, tüümiani ja tšillihelvestega, siis nirista peale veidi šerriäädikat ja oliiviõli. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30-40 minutit, kuni tomatid on pehmed. Lase veidi jahtuda, siis sega juurde oliivid ja tõsta serveerimisvaagnale.
Samal ajal rösti fenkoliseemned väikesel kuival pannil keskmisel kuumusel aromaatseks. Tõsta kõrvale.
Vahetult enne serveerimist riputa sardiini nahale julgelt soola. Kuumuta praepannil veidi õli tugeval kuumusel, siis prae sardiine, nahapool all, 2-3 minutit, kuni nahk on kenasti pruunistunud. Pööra ümber ja prae 30 sekundit ka teiselt poolt, siis tõsta sardiinid tomati-oliivisegule.
Puista peale hakitud maitseroheline, rukola ja röstitud fenkoliseemned, siis lisa riivitud sidrunikoor ja piserda peale sidrunimahl. Kõige peale puista mandlilaastud.
Serveeri krõbeda koorikuga nisuleivaga.
Retsept mugandatud siit. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa, kes kasutas makrelli.
Röstitud tomati ja sardiini salat
Mõnus suvine eine. Kasuta kas värskeid sardiine või värsket makrelli.