Taani piparkoogid (brunkager)

Taani piparkoogid - brunkager - saavad erilise krõbeduse potase kasutamisest.

Kogus
väga palju
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g võid

500 g tavalist suhkrut või pruuni suhkrut

250 g heledat või tumedat siirupit

1 kg nisujahu

6 tl jahvatatud kaneeli

4 tl ingveripulbrit

2 tl jahvatatud nelki

2 tl jahvatatud vürtspipart

200 g mandleid või mandlilaaste

3 tl potast + 2 sl mett

soovi korral paar tl pomerantsi

50 g hakitud apelsinisukaadi soovi korral

Valmistamine

Pane või, suhkur ja siirup potti ja kuumuta potis segades, kuni või on sulanud ja suhkur lahustunud. (Temperatuur peaks olema 70C). Tõsta pott tulelt. 

Sega potas veega ühtlaseks, lisa või-suhkrusegule. Sega juurde vürtsid, mandlid, soovi korral ka pomerants ja apelsinisukaad. Viimasena sega hulka jahu - saad üsna tihke taina. 

Vormi tainast pikad "vorstid" või vooderda ca 20-30 cm ahjuvormi küpsetuspaberi/toidukilega ja suru brunkage-tainas tihedasti vormi kokku. Tõsta külmkappi ja lase vähemalt ööpäev või kuni mõned päevad laagerduda. 

Küpsetamiseks lõika "vorstid" õhukesteks viiludeks - või lõika suurest tainaplaadist umbes 5 cm laiused kangid ja need omakorda õhukesteks viiludeks. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 6-8 minutit või kuni piparkoogid on kuldpruunid. Võta ahjust välja ja lase jahtuda! Jahtudes muutuvad küpsised mõnusalt krõbedaks.

Nipid ja soovitused:

  • Kui kasutad terveid kooritud mandleid, jäävad lõigatud küpsistele ilusad "mandlisilmad". Fotol on kasutatud mandlilaaste, seepärast on näha vaid peened mandlitriibud. 
  • Potase asemel võib kasutada ka söögisoodat. Valmis piparkoogid ei jää küll sama krõbedad. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 01.12.2019 18:07

Mul oli kapis pakike Taanist ostetud potast ja ei pidanud midagi asendama. Tõesti tulevad eriliselt mõnusad ja krõbedad piparkoogid! Sukaadi ei kasutanud sel korral ja mandlid olid laastudena.