500 g võid
500 g tavalist suhkrut või pruuni suhkrut
250 g heledat või tumedat siirupit
1 kg nisujahu
6 tl jahvatatud kaneeli
4 tl ingveripulbrit
2 tl jahvatatud nelki
2 tl jahvatatud vürtspipart
200 g mandleid või mandlilaaste
3 tl potast + 2 sl mett
soovi korral paar tl pomerantsi
50 g hakitud apelsinisukaadi soovi korral
Pane või, suhkur ja siirup potti ja kuumuta potis segades, kuni või on sulanud ja suhkur lahustunud. (Temperatuur peaks olema 70C). Tõsta pott tulelt.
Sega potas veega ühtlaseks, lisa või-suhkrusegule. Sega juurde vürtsid, mandlid, soovi korral ka pomerants ja apelsinisukaad. Viimasena sega hulka jahu - saad üsna tihke taina.
Vormi tainast pikad "vorstid" või vooderda ca 20-30 cm ahjuvormi küpsetuspaberi/toidukilega ja suru brunkage-tainas tihedasti vormi kokku. Tõsta külmkappi ja lase vähemalt ööpäev või kuni mõned päevad laagerduda.
Küpsetamiseks lõika "vorstid" õhukesteks viiludeks - või lõika suurest tainaplaadist umbes 5 cm laiused kangid ja need omakorda õhukesteks viiludeks.
Küpseta 180-kraadises ahjus 6-8 minutit või kuni piparkoogid on kuldpruunid. Võta ahjust välja ja lase jahtuda! Jahtudes muutuvad küpsised mõnusalt krõbedaks.
Mul oli kapis pakike Taanist ostetud potast ja ei pidanud midagi asendama. Tõesti tulevad eriliselt mõnusad ja krõbedad piparkoogid! Sukaadi ei kasutanud sel korral ja mandlid olid laastudena.
Taani piparkoogid (brunkager)
Taani piparkoogid - brunkager - saavad erilise krõbeduse potase kasutamisest.