Kikerherned kookospiima ja rohelisega

USA toidukirjutaja Alison Romani retsept oli 2018. a sügisel nii popp, et levis sotsiaalmeedias #thestew [#hautis] nime all :)

Kogus
neljale kuni viiele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 sl oliiviõli

4 hakitud küüslauguküünt

1 suur hakitud sibul

4,5 cm jupp värsket ingverijuurt peeneks hakituna

soola ja musta pipart

1,5 tl kollajuurt ehk kurkumit

1 tl tšillihelbeid

2 x 400 g purki konservitud kikerherneid

400 g purk kookospiima

500 g köögiviljapuljongit

suur punt lehtpeeti või värsket spinatit või lehtkapsast

Serveerimiseks:

2,5 dl värsket münti

soovi korral kreeka jogurtit

soovi korral gruusia saia või pita leiba

Valmistamine

Kuumuta suures potis õli keskmisel kuumusel. Lisa hakitud küüslauk, sibul ja ingver, maitsesta soola-pipraga, ning kuumuta 3-5 minutit, kuni sibul hakkab pruunistuma. Sega sageli!

Lisa kollajuur, tšillihelbed ja nõrutatud kikerherned, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta segades 8-10 minutit, kuni kikerherned  kergelt pruunistuvad ja kohati lagunema hakkavad. Pane umbes klaasitäis kikerherneid kaunistamiseks kõrvale, tambi ülejäänud spaatliga kergelt katki.

Lisa potti kookospiim ja puljong, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta keemiseni, sega, siis lase 30-35 minutit podiseda, kuni kikerherned on täiesti pehmed. 

Eemalda lehtkapsalt või -peedilt paksud varrerootsud ning lõika lehed ampsusuurusteks tükkideks. Lisa potti ja kuumuta 3-7 minutit, kuni lehed on pehmed. Vajadusel maitsesta taas soola-pipraga. 

Jaota kaussidesse. Kaunista lusikatäie jogurtiga, värske mündi, koriandri, kaunistuseks varutud kikerhernestega, tšillihelveste ja oliiviõliga. Soovi korral puista jogurtile ka veidi kollajuurt. 

Serveeri koos röstitud pitasaia või nisuleivaga. 

Nipid ja soovitused:

  • Veganliku ja vegetaarse versiooni jaoks kasuta kindlasti köögiviljapuljongit (algretseptis oli valida kanapuljongi ja köögiviljapuljongi vahel). 
  • Roog ise on gluteenivaba. Soovi korral serveeri gluteenivaba leivaga. 
  • Veganliku versiooni jaoks kasuta veganitele sobivat maitsestamata jogurtit. Roog on maitsev ka ilma jogurtilisandita. 
  • Algretseptis oli 2x enam kookospiima. Täiesti ebavajalik. 

Allikas: New York Times, mugandatud. Foto: Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 01.11.2019 17:27

Väga-väga mõnus ja maitseküllane ning toitev roog!

Tiina
postitatud 03.04.2020 20:42

Oli tõesti mõnus roog, sõime riisiga. Ma karulauguhooajal kasutasin rohelisena karulauku :)

blanco
postitatud 29.01.2024 20:01

Maitse super, nii et jagus hädavaevu kolmele.