Rustikaalne pirnipirukas

Galette-tüüpi pirukas.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

225 g nisujahu

3 sl suhkrut

0,5 tl soola

140 g võid

1 muna

Täidis:

4-5 küpset kõvemat pirni

1 sl pruuni suhkrut

1 tl kaneeli

1 sl nisujahu

1 muna

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

vahukoort

Valmistamine

Taina valmistamiseks pane jahu, suhkur, sool ja või kaussi ning näpista sõrmede vahel purutainaks. Siis lisa muna ning sega-suru tainas ühtlaseks (kui tainas on liiga paks, siis lisa veidi külma vett.) Keera tainas toidukilesse ja pane 30-40 minutiks külmkappi puhkama.

Kuumuta ahi 180°C. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga.

Koori pirnid, lõika neljaks, eemalda südamik ja lõika pirnid seejärel õhukesteks viiludeks. Sega pirniviilud kausis pruuni suhkru, kaneeli ja jahuga. 

Võta tainas külmkapist välja ning rulli kergelt jahusel laual umbes 35 cm läbimõõduga kettaks (paksus u 5 mm). Tõsta see küpsetuspaberile, siis laota pirnid tainaketta keskele. Servad jäta u 8 cm ulatuses puhtaks. Siis pööra tainaservad täidisele peale - seda on mugav teha küpsetuspaberi abil. 

PIntselda tainas pealt kloputud munaga. 

Küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit või kuni pirukas on kuldne. 

Serveeri soojalt, peale puista tuhksuhkrut ja kõrvale paku vahukoort. 

Nipid ja soovitused:

  • See pirukas töötab hästi ka õunte, ploomide, aprikooside ja virsikutega. Marjad on aga liiga mahlased!
  • Peale võid puistata sarapuupähklilaaste või mandlilaaste.
  • Pirnide hulka võib segada ka veidi jahvatatud mandleid või peenelt riivitud sidrunikoort.
  • Taina võib varem valmis teha ja kuni 3 kuuks sügavkülma panna. 
  • Tainast tehes ära seda liialt sõtku, muidu muutub tainas kõvaks. 

Retsept siit. Pildi tegi Nami-Nami kasutaja Sonera.

LISA KOMMENTAAR

Sonera
postitatud 11.09.2024 15:24

Oehhh.... see pirukas on nii hea! Mina kasutasin soolast võid, seega soola tainasse ei lisanud.