Tavë kosi

Tavë kosi on Albaania rahvusroog. Ahjus küpsetatud lammas riisi ja jogurtiga meenutab veidi moussakat.
Muide, rooga tuntakse ka Türgis ja Kreekas, aga Elbasan tava nime all Elbasani linna järgi.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

70 g võid

1 sl oliiviõli

1,2 kg kondita lambaliha (nt abatükk)

4 küüslauguküünt

1 tl kuivatatud punet

200 ml vett

60 g pikateralist riisi

50 g nisujahu

600 ml Kreeka jogurtit

4 muna

riivitud muskaatpähklit

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 C.

Lõika lambaliha 5 cm tükkideks. Riivi küüslauk. Loputa ja nõruta riis. Löö munad kruusi või kausi sisse ja klopi vispliga lahti.

Kuumuta suurel sügaval pannil 20 g võid ning lusikatäis oliiviõli. Pruunista lambaliha ümberringi jaokaupa.

Pane kogu lambaliha uuesti pannile. Lisa küüslauk, pune ja vesi. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust, kata pann kaanega ja hauta tasasel tulel 45-60 minutit või kuni lambaliha on pehme. 

Sega juurde riis, maitsesta soola-pipraga. Tõsta segu 3-liitrisesse ahjuvormi. 

Sulata ülejäänud või väikeses potis, sega juurde jahu ja kuumuta segades 2 minutit (roux). Võta tulelt, sega vähehaaval juurde jogurt. Tõsta pott uuesti tulele ja kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades paar minutit. 

Võta pott tulelt, klopi juurde munad ja maitsesta soola-pipraga. Kalla muna-jogurtikaste riisi-lambalihasegule, silu ühtlaseks. Riivi peale muskaatpähklit. Küpseta 180-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni roog on pealt kuldpruun.

Võta ahjust välja ja lase 5 minutit puhata. Serveeri lehtsalatiga. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 17.11.2020 16:41

Põnev roog, maitses hästi.