70 g võid
1 sl oliiviõli
1,2 kg kondita lambaliha (nt abatükk)
1 tl kuivatatud punet
200 ml vett
60 g pikateralist riisi
50 g nisujahu
600 ml Kreeka jogurtit
4 muna
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 180 C.
Lõika lambaliha 5 cm tükkideks. Riivi küüslauk. Loputa ja nõruta riis. Löö munad kruusi või kausi sisse ja klopi vispliga lahti.
Kuumuta suurel sügaval pannil 20 g võid ning lusikatäis oliiviõli. Pruunista lambaliha ümberringi jaokaupa.
Pane kogu lambaliha uuesti pannile. Lisa küüslauk, pune ja vesi. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust, kata pann kaanega ja hauta tasasel tulel 45-60 minutit või kuni lambaliha on pehme.
Sega juurde riis, maitsesta soola-pipraga. Tõsta segu 3-liitrisesse ahjuvormi.
Sulata ülejäänud või väikeses potis, sega juurde jahu ja kuumuta segades 2 minutit (roux). Võta tulelt, sega vähehaaval juurde jogurt. Tõsta pott uuesti tulele ja kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades paar minutit.
Võta pott tulelt, klopi juurde munad ja maitsesta soola-pipraga. Kalla muna-jogurtikaste riisi-lambalihasegule, silu ühtlaseks. Riivi peale muskaatpähklit. Küpseta 180-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni roog on pealt kuldpruun.
Võta ahjust välja ja lase 5 minutit puhata. Serveeri lehtsalatiga.
Retsept siit.
Tavë kosi
Tavë kosi on Albaania rahvusroog. Ahjus küpsetatud lammas riisi ja jogurtiga meenutab veidi moussakat. Muide, rooga tuntakse ka Türgis ja Kreekas, aga Elbasan tava nime all Elbasani linna järgi.