4 parajalt suurt artišokki
1 sidruni mahl
60 g võid
1 hakitud šalottsibul
2 hakitud küüslauguküünt
1 dl kuiva valget veini
50 g riivsaia
4 sl hakitud siledalehist peterselli
4 sl riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola ja musta pipart
Täida pott veega, aseta aurutusrest paika.
Lõika terava noaga igal artišokil u 2-3 cm õisikupoolsest otsast maha, samuti lõika maha varreosa, nii et artišokk kenasti püsti püsiks. Eemalda välimised puisemad lehed, seejärel uurista väikese lusika abil artišoki südamikku katvad pisikesed lehed. Alles peaks jääma vaid artišoki südamik ning mahlakamad ümbritsevad lehed.
Nirista iga artišoki sisse lusikatäis sidrunimahla, vältimaks artišoki tumenemist. Aseta artišokid aurutusrestile, varrepool ülal. Kata pott kaanega ning auruta tasasel tulel u 15-20 minutit, kuni artišokid on peaaegu pehmed. Tõsta taldrikule ja lase veidi jahtuda.
Samal ajal sulata või väikeses potis. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae tasasel tulel umbes 3 minutit. Lisa vein ning kuumuta veel mõned minutid. Sega juurde riivsai ja hakitud petersell, maitsesta soola-pipraga.
Kuumuta ahi 180 C.
Aseta veidi jahtunud artišokid ahjuvormi üksteise kõrvale. Täida iga artišokk riivsaiaseguga, samuti proovi täidist panna lehtede vahel. Puista igale artišokile supilusikatäis parmesani. Küpseta 15-20 minutit, kuni riivsai on krõbe ja kuldne.
Foto tegi Juta Kübarsepp.
Artišokk on vist küll maitsev igal moel, kui korrektselt valmistatud. See oli hea :)
Täidetud artišokid
Krõbeda riivsaiatäidisega artišokid.