2 suurt muna
1 dl suhkrut
1 dl fariinsuhkrut
2-3 tilka mõrumandliessentsi
100 g sulatatud võid
1 dl mandlijahu või jahvatatud mandleid
0,5 dl kartulitärklist
0,5 dl riivsaia
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud pomerantsikoort
Vahele:300 g vaarikamoosi
Glasuur:1,5 dl tuhksuhkrut
2 tl külma vett
Kaunistuseks:külmutatud vaarikaid
Vahusta munad tavalise ja fariinsuhkruga kohevaks vahuks. Lisa mõrumandliessents, siis sega juurde toasoe sulavõi.
Sega kuivained omavahel, sega õrnalt muna-suhkruvahu hulka.
Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 10-12 minutit. Kummuta valmis biskviitplaat suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberilehele. Eemalda "küpsetatud" küpsetuspaber, siis aseta biskviitplaadile uuesti tagasi ja lase umbes 5 minutit jahtuda.
Biskviitkiht tuleb üsna õhuke, u 5 mm paksune! Määri veel leigele biskviitplaadile vaarikamoos, siis keera pikemast servast tihedasti rulli küpsetuspaberi abil. Tõsta mõneks tunniks külmkappi maitsestuma.
Sega tuhksuhkru hulka külm vesi, nii et saad suhkruglasuuri. Nirista see lusika abil või pritskoti abil rullbiskviidile. Kaunista vaarikatega ja serveeri.
Retsept mugandatud siit.
Runebergi rulltort
Runebergi koogikesed on saanud oma nime tuntud soomerootsi kirjaniku Johan Ludvig Runebergi (5.2.1804-6.5.1877) järgi. Runebergi peetakse üheks kahest Soome rahvuspoeedist Eino Leino kõrval. Runebergi koogid ilmuvad Soome koogilettidele jaanuaris ja püsivad seal kuni Runebergi sünniaastapäevani 5. veebruaril. Siin aga traditsioonilistest Runebergi koogikestest inspireeritud rulltort.