Runebergi rulltort

Runebergi koogikesed on saanud oma nime tuntud soomerootsi kirjaniku Johan Ludvig Runebergi (5.2.1804-6.5.1877) järgi. Runebergi peetakse üheks kahest Soome rahvuspoeedist Eino Leino kõrval. Runebergi koogid ilmuvad Soome koogilettidele jaanuaris ja püsivad seal kuni Runebergi sünniaastapäevani 5. veebruaril. Siin aga traditsioonilistest Runebergi koogikestest inspireeritud rulltort.

Kogus
15 viilu
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Biskviit:

2 suurt muna

1 dl suhkrut

1 dl fariinsuhkrut

2-3 tilka mõrumandliessentsi

100 g sulatatud võid

1 dl mandlijahu või jahvatatud mandleid

0,5 dl kartulitärklist

0,5 dl riivsaia

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl söögisoodat

1 tl jahvatatud kardemoni

0,5 tl jahvatatud kaneeli

0,5 tl ingveripulbrit

0,5 tl jahvatatud pomerantsikoort

Vahele:

300 g vaarikamoosi

Glasuur:

1,5 dl tuhksuhkrut

2 tl külma vett

Kaunistuseks:

külmutatud vaarikaid

Valmistamine

Vahusta munad tavalise ja fariinsuhkruga kohevaks vahuks. Lisa mõrumandliessents, siis sega juurde toasoe sulavõi. 

Sega kuivained omavahel, sega õrnalt muna-suhkruvahu hulka. 

Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 10-12 minutit. Kummuta valmis biskviitplaat suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberilehele. Eemalda "küpsetatud" küpsetuspaber, siis aseta biskviitplaadile uuesti tagasi ja lase umbes 5 minutit jahtuda.  

Biskviitkiht tuleb üsna õhuke, u 5 mm paksune! Määri veel leigele biskviitplaadile vaarikamoos, siis keera pikemast servast tihedasti rulli küpsetuspaberi abil. Tõsta mõneks tunniks külmkappi maitsestuma. 

Sega tuhksuhkru hulka külm vesi, nii et saad suhkruglasuuri. Nirista see lusika abil või pritskoti abil rullbiskviidile. Kaunista vaarikatega ja serveeri. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR