Karjala lihahautis

Meie põhjanaabrid peavad Karjala pajarooga üheks oma rahvusroogadeks. Karjala murdes on roa nimeks päččiliha, soome keeles karjalanpaisti. Pajaroa sisse käivad nii sea- kui ka veiselihakuubikud, mõnikord lisaks ka lamba- või põdraliha, maitseks tuleb lisaks soolale-piprale kindlasti lisada ka vürtspipart ja loorberit.
Kuna vanasti oli liha enamasti vaid pidulaual, siis seda pajarooga serveeriti tähtpäevaroana. Nüüdseks on see kinnitanud kanda argiroana - toidupoodides on müügil lausa sea- ja veiselihakuubikusegud karjalanpaisti nime all.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

800 g veiseliha- ja

sealihakuubikuid

2-3 sibulat

2-3 porgandit

2 loorberilehte

6 tera vürtspipart

1 tl musta terapipart

1 tl soola

1 l vett

Valmistamine

Tõsta lihatükid tund aega varem toatemperatuurile. 

Koori sibulad, lõika sektoriteks. Koori porgandid ja lõika tükkideks. 

Pane ahjuvormi või -potti kihiti liha, sibulaid ja porgandeid, vahele maitseaineid. Kalla peale kuum vesi - liha ja köögiviljad peaksid olema napilt kaetud. 

Hauta 220-kraadises ahjus ilma kaaneta 30 minutit. Siis kata pott kaanega, alanda kuumus 160 kraadini ning hauta veel 2-3 tundi.

Serveeri keedetud kartulite või kartulipudruga, kõrvale sobib hästi ka pohlamoos ja marineeritud kurgid. 

Nipid ja soovitused:

  • Lihakuubikud võiksid olla sellised guljašikuubikute suurused, sea- ja veiseliha võiks olla vahekorras 50:50. Lambaliha võib samuti lisada. 
  • Karjala hautisele annab erilise maitse vürtspipar. Osad Soome retseptid musta pipart ja loorberit ei lisagi, ainult soola ja vürtspipart. 
  • Võid rooga alguses tund aega ka 200-kraadises ahjus küpsetada. Siis alanda kuumus 175C, kata ahjupott kaanega ja hauta veel 1,5-2 tundi. 
  • Kuigi komponente on vähe, siis pika valmistusaja tõttu peetakse seda Soomes pigem piduroaks. 

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 11.11.2018 16:56

Lihtne ja toekas roog, meeldis perele väga. Veiselihaks olid mul guljašitükid, sealihaks välisfilee, mille tükeldasin ise :)

Pille
postitatud 09.02.2025 08:49

Pilt ununes 2018. aastal lisamata :)