Karjala lihahautis

Karjalanpaisti, karjalanpata - nii tuntakse Soomes lihtsat lihahautist, mille valmistamiseks on vaja sea- ja veiselihakuubikuid.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Valmistamine

Koori sibulad, lõika sektoriteks. Koori porgandid ja lõika tükkideks. 

Pane ahjuvormi või -potti kihiti liha, sibulaid ja porgandeid, vahele maitseaineid. Kalla peale nii palju vett, et liha ja köögiviljad oleksid napilt kaetud. 

Hauta 175-kraadises ahjus 2-3 tundi, vajadusel lisa veel vett. Soovi korral kata hautamise lõppfaasis pott kaanega. 

Serveeri keedetud kartulite või kartulipudruga, kõrvale sobib hästi ka pohlamoos ja marineeritud kurgid. 

Nipid ja soovitused:

  • Lihakuubikud võiksid olla sellised guljašikuubikute suurused, sea- ja veiseliha võiks olla vahekorras 50:50. Lambaliha võib samuti lisada. 
  • Karjala hautisele annab erilise maitse vürtspipar. Osad Soome retseptid musta pipart ja loorberit ei lisagi, ainult soola ja vürtspipart. 
  • Võid rooga alguses tund aega ka 200-kraadises ahjus küpsetada. Siis alanda kuumus 175C, kata ahjupott kaanega ja hauta veel 1,5-2 tundi. 
  • Kuigi komponente on vähe, siis pika valmistusaja tõttu peetakse seda Soomes pigem piduroaks. 
LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 11.11.2018 16:56

Lihtne ja toekas roog, meeldis perele väga. Veiselihaks olid mul guljašitükid, sealihaks välisfilee, mille tükeldasin ise :)