Meie põhjanaabrid peavad Karjala pajarooga üheks oma rahvusroogadeks. Karjala murdes on roa nimeks päččiliha, soome keeles karjalanpaisti. Pajaroa sisse käivad nii sea- kui ka veiselihakuubikud, mõnikord lisaks ka lamba- või põdraliha, maitseks tuleb lisaks soolale-piprale kindlasti lisada ka vürtspipart ja loorberit.
Kuna vanasti oli liha enamasti vaid pidulaual, siis seda pajarooga serveeriti tähtpäevaroana. Nüüdseks on see kinnitanud kanda argiroana - toidupoodides on müügil lausa sea- ja veiselihakuubikusegud karjalanpaisti nime all.
Tõsta lihatükid tund aega varem toatemperatuurile.
Koori sibulad, lõika sektoriteks. Koori porgandid ja lõika tükkideks.
Pane ahjuvormi või -potti kihiti liha, sibulaid ja porgandeid, vahele maitseaineid. Kalla peale kuum vesi - liha ja köögiviljad peaksid olema napilt kaetud.
Hauta 220-kraadises ahjus ilma kaaneta 30 minutit. Siis kata pott kaanega, alanda kuumus 160 kraadini ning hauta veel 2-3 tundi.
Serveeri keedetud kartulite või kartulipudruga, kõrvale sobib hästi ka pohlamoos ja marineeritud kurgid.
Nipid ja soovitused:
Lihakuubikud võiksid olla sellised guljašikuubikute suurused, sea- ja veiseliha võiks olla vahekorras 50:50. Lambaliha võib samuti lisada.
Karjala hautisele annab erilise maitse vürtspipar. Osad Soome retseptid musta pipart ja loorberit ei lisagi, ainult soola ja vürtspipart.
Võid rooga alguses tund aega ka 200-kraadises ahjus küpsetada. Siis alanda kuumus 175C, kata ahjupott kaanega ja hauta veel 1,5-2 tundi.
Kuigi komponente on vähe, siis pika valmistusaja tõttu peetakse seda Soomes pigem piduroaks.
Karjala lihahautis
Meie põhjanaabrid peavad Karjala pajarooga üheks oma rahvusroogadeks. Karjala murdes on roa nimeks päččiliha, soome keeles karjalanpaisti. Pajaroa sisse käivad nii sea- kui ka veiselihakuubikud, mõnikord lisaks ka lamba- või põdraliha, maitseks tuleb lisaks soolale-piprale kindlasti lisada ka vürtspipart ja loorberit. Kuna vanasti oli liha enamasti vaid pidulaual, siis seda pajarooga serveeriti tähtpäevaroana. Nüüdseks on see kinnitanud kanda argiroana - toidupoodides on müügil lausa sea- ja veiselihakuubikusegud karjalanpaisti nime all.