175 g kuivatatud Pinto ube
2 suurt sibulat
2 sl oliiviõli
800 g kalmaari (puhastatud rõngaid ja kombitsaid)
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
680 g tomatipüreed (passata)
0,5 l värsket kanapuljongit
Serveerimiseks:2 suurt röstsaiaviilu
0,25 tl suitsutatud paprika pulbrit
2 tl oliiviõli
soola ja musta pipart
Lisandiks:rohelisi lehtköögivilju
Pane Pinto oad eelmisel õhtul külma veega likku.
Nõruta oad, loputa veega ja pane suurde potti. Lõika üks sibul pooleks, lisa potti. Lisa üks terve porgand, kaks pooleks lõigatud sellerivart. Kata köögiviljad ja oad veega, lisa loorberileht. Kuumuta keemiseni, koori pinnale kogunev vaht. Siis alanda kuumust ning hauta tasasel tulel, kuni oad on täiesti pehmed - selleks kulub umbes tund aega.
Nõruta, eemalda loorberileht ja keedetud maitseköögiviljad (need võid ära visata). Oad jäta ootele.
Kuumuta kuumakindlas ahjunõus 2 sl õli. Lisa hakitud sibul, 2 ratasteks lõigatud porgandit, 2 tükeldatud sellerivart ja hakitud küüslauk. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades 15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Sega juurde puhastatud kalmaarirõngad ja -kombitsad, tomatipasta ja tüümianioks. Kuumuta 1-2 minutit.
Nüüd sega juurde tomatipüree ja kanapuljong. Kuumuta keemiseni, siis kata pott kaanega ja hauta 45 minutit, aeg-ajalt segades. Eemalda kaas ja lase 30 minutit veel podiseda ja kokku keeda.
Lisa potti oad ning jätka kuumutamist, kuni kalmaarid on pehmed ja hautis parajalt paks.
Vahepeal kuumuta ahi 220 C. Sega õli paprikapulbri ja soola-pipraga. Lõika röstsaiaviilud diagnoaalselt pooleks, pintselda maitseõli saiaviiludele. Küpseta saiaviile ahjus 2-3 minutit ühelt ja sama kaua teiselt poolt. Hõõru pooleks lõigatud küüslauguküünega.
Serveeri kalmaari-oarooga küüslaugusaia ja hautatud roheliste (leht)köögiviljadega.
Allikas: BBC Good Food
Kalmaarid Pinto ubadega
Aeglaselt hautatud kalmaarirõngad Pinto ubade ning vürtsidega.