Japchae

Japchae (잡채; 雜菜) on kergelt magusa noodiga vokiroog Korea köögist. Japchae valmistatakse vokitud klaasnuudlitest, täpsemalt bataaditärklisenuudlitest (dangmyeon), lisaks on roas köögivilju, liha, seeni ja sojakastet ning seesamiõli.
Tegemist on populaarse piduroaga, mida serveeritakse sünnipäevadel, pulmades ja pühadel. Kuna rooga on lihtne teha ka suuremale seltskonnale ning see maitseb ühtviisi hästi nii soojalt, toatemperatuuril kui ka külmkapikülmalt, siis leiab seda tihti suuremate seltskondade pidulaudadelt.
Japchae'd serveeritakse enamasti kõrvalroana (banchan), aga sobib hästi ka põhiroaks. Kui serveerid japchae'd riisiga, siis saab sellest japchae-bap.
Rooga tunti Koreas juba 17. sajandil!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

5 kuivatatud šiitake seent

5 dl viilutatud värskeid šampinjone

1 porgand

7-8 talisibulat või rohelise sibula vart

1 keskmise suurusega sibul

150 g veiseliha

2 kimpu Korea tärklisenuudleid (dangmyeon) või muid klaasnuudleid

3,5 sl sojakastet

3 sl seesamiõli

1 punt spinatit

praadimiseks oliiviõli või muud toiduõli

3 küüslauguküünt

3,5 sl suhkrut

1 tl purustatud musta pipart

1 sl röstitud seesamiseemneid

Serveerimiseks:

keedetud riisi

kimchit

Valmistamine

Pane šiitake seened sooja vette ligunema paariks tunniks. Siis pigista kuivaks ja lõika õhukesteks viiludeks. Viiluta šampinjonid. Lõika porgand umbes 5 cm pikkusteks tikkudeks. Lõika roheline sibul 7 cm juppideks. Lõika sibul pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Lõika veiseliha õhukesteks ribadeks. 

Pane tärklisenuudlid keevasse vette ja keeda 3 minutit. Kui nuudlid on pehmed, siis võta need veest välja ja pane suurde kaussi. Lõika nuudlid kääridega siit-sealt lühemaks. Siis lisa 1 sl sojakastet ja 1 sl seesamiõli, sega korralikult läbi ja tõsta kõrvale. 

Nüüd keeda spinatit õrnal tulel minut aega (võid kasutada nuudlikeeduvett!). Loputa spinat seejärel hoolega külma vee all, et mustus kätte saada. Nõruta, pigista kuivemaks ja lõika 5 cm juppideks. (Kui kasutad karbis müüdavaid spinatilehti, siis kupata need lihtsalt läbi ja jahuta külma vee all, nõruta). 

Kuumuta praepannil veidi õli ning prae porgandiribad läbi (u 30 sekundit). Tõsta kaussi nuudlite juurde.

Vajadusel lisa pannile õli ning prae seejärel sibulaviilud klaasjaks. Lisa nuudlitele. 

Vajadusel lisa pannile õli ja prae viilutatud šampinjonid kergelt läbi. Lisa nuudlitele. 

Vajadusel lisa pannile veidi õli. Lisa roheline sibul, prae segades minut aega ja lisa seejärel nuudlitele. 

Vajadusel lisa pannile veidi õli. Lisa pannile veiseliharibad ja viilutatud šiitake seened. Prae korralikult läbi, siis lisa hakitud küüslauk, 0,5 sl sojakastet ja 0,5 sl suhkrut. Prae veel 30 sekundit, siis lisa nuudlitele. 

Nüüd lisa nuudlite jm juurde 2 sl sojakastet, 3 sl suhkrut, 2 sl seesamiõli ja 1 tl musta pipart. Sega kõik hoolega läbi, puista peale röstitud seesamiseemned ja serveeri. Kõrvale võid pakkuda riisi ja kimchit. 

Variatsioonid:

  • Gochu japchae (고추잡채) - tehakse ribastatud värske rohelise tšilli ja köögiviljadega.
  • Buchu japchae (부추잡채) - tehakse Korea murulauguga
  • Kongnamul japchae (콩나물잡채) - tehakse sojaoaidanditega (kongnamul)
  • Haemul japchae (해물잡채) - mereandidega
  • Beoseot japchae (버섯잡채) - seentega

Loe veel:

Retsept on mugandatud raamatust "Cooking Korean Food with Maangchi" (2012). Vaata ka seda retsepti.

LISA KOMMENTAAR