Carnitas

Carnitas ehk "väikesed lihad" on Mehhikost Michoacáni osariigist pärit kuulus roog, kus liha hautatakse väga aeglaselt õlis või searasvas pehmeks ning serveeritakse koriandri, hakitud sibula, salsa, guacamole, tortiljade ja praetud ubadega (frijoles refritos).

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg läbikasvanud sealiha (nt kaelakarbonaad)

7,5 dl külma vett

1 sibul

0,5 apelsini

4 sl searasva või õli

8 küüslauguküünt

3 loorberilehte

1 sl suhkruga kondenspiima

2 tl kuivatatud Mehhiko punet e. lõhnavat lippiat või tavalist punet

soola

Valmistamine

Lõika sealiha umbes 5 cm kuubikuteks. Lõika sibul viiludeks. Lõika apelsinipoolik kaheks. 

Pane kõik komponendid suurde ahjupotti. Kuumuta keemiseni, riisu pinnale tekkiv vaht. Siis alanda kuumust ja hauta 1,5-2 tundi üsna tugevasti podiseda lastes, kuni liha on pehme. Sega aeg-ajalt. 

Eemalda apelsinitükid ja loorberilehed. Kui potis on veel vedelikku, siis tõsta lihatükid välja taldrikule ootama ja keeda leem veidi kokku. 

Kuumuta ahi 230°C. Kui Sul ei ole ahjukindel pott, siis tõsta liha ja pannileem ahjuvormi.

Tõsta roog ahju ning küpseta ilma kaaneta 20-30 minutit, kuni lihatükid on kenasti kuldsed ja läbi kuumenenud. Segada pole vaja!

Serveeri otse potist. 

Nipid ja soovitused:

  • Kui liha üle jääb, siis see säilib kuni 3 päeva külmkapis. 
  • Serveeri koos serveeritakse rohke hakitud koriandri, hakitud sibula, salsa, guacamole, tortiljade ja praetud ubadega (frijoles refritos).
  • Carnitas sobib hästi järgmistesse Mehhiko ja tex-mex roogadesse: tamales, tacod, tortad, burritod.

Loe veel:

Leite's Culinaria retsept, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR