Kausisushi lõhe ja avokaadoga

Jaapani kausi-sushi (chirashizushi).

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

300 g sushi-riisi

350 g nahata lõhefileed

2 küpset avokaadot

1 sidruni mahl

4 tl heledat sojakastet

4 tl röstitud seesamiseemneid

2 talisibulat või rohelise sibula vart

1 punane tšilli

väike peotäis koriandrilehti

veidi soola

Valmistamine

Pese riis hoolikalt külma vee all, kuni vesi selge on (nt sõelal). Nõruta, pane potti ja lisa 400 ml vett. Kuumuta keemiseni, siis keera kuumus alla, kata pott kaanega ja keeda 10-12 minutit, kuni riis on peaaegu küps. Tõsta tulelt ja jäta kaane alla veel 10 minutiks järelhauduma. 

Lõika lõhefilee õhukesteks viiludeks ja aseta vaagnale. Koori avokaado, lõika avokaado viiludeks ja aseta vaagnale. Nirista peale sidrunimahl ja sojakaste, nii et lõhe ja avokaado oleksid korralikult kaetud. Lase külmkapis 10 minutit maitsestuda. 

Kalla kala-avokaadovaagnale kogunenud vedelik ettevaatlikult keedetud riisi hulka. Maitsesta riis vähese soolaga, siis sega läbi ja jaota 4 madala kausi vahel. Puista seesamiseemned, viilutatud talisibul, viilutatud tšilli ja koriandrilehed lõheviiludele, tõsta need omakorda riisikaussidesse ja serveeri. 

Nipid ja soovitused:

  • Värske lõhe asemel võid kasutada ka suitsulõheviile. 
  • Maitsekama versiooni jaoks maitsesta riis sushiriisi sarnaselt. 

Retsept on mugandatud BBC Good Food lehelt (Japanese salmon & avocado rice). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR