1 kuhjaga supilusikatäis kuivatatud kivipuravikke (porcini)
1 dl kuuma vett
3 sl oliiviõli
225 g viilutatud valgeid šampinjone
225 g viilutatud portobello seeni või kukeseeni või austerservikuid
1 hakitud sibul
soola ja musta pipart
1 tl kuivatatud tüümiani
1.2 dl kuiva valget veini
500 ml kana- või köögiviljapuljongit
1 väike kartul
2-3 musta küüslaugu küünt
2,5 dl tavalist piima või mandlipiima
Sibularõngad:1 keskmise suurusega sibul
näpuotsaga soola
1,25 dl nisujahu või maisijahu
1,25 dl vett
Tund enne toiduvalmistamist pane kuivatatud kivipuravikud (porcini) kuuma veega paisuma.
Kuumuta oliiviõli supipotis, lisa viilutatud seened ja kuumuta tugeval kuumusel, kuni seentest eraldunud vedelik aurustub. Siis jätka kuumutamist keskmisel kuumusel, kuni seened on pruunistunud ja aromaatsed (10-20 minutit).
Lisa sibul, maitsesta soola-pipra ja tüümianiga ning kuumuta segades umbes 5 minutit, et sibul pehmeneks.
Lisa vein ja kuumuta minut aega. Siis lisa puljong, kartul, must küüslauk, piim ja vees pehmenenud porcini koos leotusveega. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumus tasase podisemiseni. Kata pott kaanega ning hauta 20-30 minutit või kuni kartul kahvliga torgates pehme tundub.
Keera tuli kinni ja lase supil veidi jahtuda. Püreesta kannmikseris ühtlaseks. Kui supp liiga paks tundub, võid natuke vett lisada. Timmi supi maitse soola-pipraga parajaks ja pane supp uuesti potti.
Sibularataste jaoks lõika sibul õhukesteks viiludeks, siis sega 1 sl jahu ja näpuotsatäie soolaga.
Friti pooled sibularatastest kuumas õlis tumepruuniks.
Pane 1 dl nisujahu ja 1 dl vett ühtlaseks pastaks. Kasta ülejäänud sibularattad taina sisse ja seejärel friti kuumas õlis kuldpruuniks.
Serveerimiseks kuumuta supp uuesti läbi ning jaota supitaldrikutesse või -kaussidesse. Kaunista tumepruuniks praetud sibularõngastega ning serveeri koos tainasse kastetud ja frititud sibularõngastega.
Retsept on mugandatud The Hungry Bites blogist.
Seenesupp musta küüslauguga
Elegantne seenepüreesupp, mis saab meeldivat lisamaitset mustast küüslaugust.