Ei, tegemist on tavalise küüslauguga, mida hoitakse mitu nädalat madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskusrežiimil. Sellise “küpsemise” käigus reageerivad aminohapped ja redutseerivad suhkrud, mis annab küüslaugule aroomi ja süsimusta värvi. Erinevalt värskest küüslaugust on must küüslauk magus, veidi hapukas ja veidi karamelline, tunda on röstimise mekki ning veidike kumab läbi ka tavalist küüslaugumaitset. Tekstuurilt on must küüslauk pehme, veidi vetruv ja kleepuv, meenutades veidi kuivatatud musta ploomi.
Fotol olev must küüslauk valmib vaid Eesti küüslaukudest, millel pärast õigeaegset korjamist lastakse mõnda aega päikese käes soojal maapinnal kuivada. Siis küüslauk puhastatakse kooritakse käsitsi ning säilitatakse spetsiaalsetes tingimustes mõned nädalad. Kvaliteetse toote saamiseks on väga oluline jälgida õiget temperatuuri ja niiskusrežiimi. Õige valmimishetk määratakse maitsmisel. Kui must küüslauk on valmis, siis lastakse sel taheneda ja kuivada, seejärel sorteeritakse ja pakendatakse õhukindlalt. Hoolikas toorainevalik, teadlik valmistamine ja õiged säilitamisvõtted tagavad, et suurem osa küüslaugu headest omadustest on alles ka mustas küüslaugus.
Ka must küüslauk on hea antibiootikum, mis aitab võidelda põletike ja bakteritega. Küüslaugu tarbimine soodustab seedeorganite tegevust, tugevdab südametegevust, vähendab kolesterooli hulka, turgutab immuunsüsteemi ja on väidetavalt hea afrodisaakum. Kui toorest küüslauku on üsna keeruline suurtes kogustes tarbida, siis musta küüslauku võib nosida kasvõi kommi asemel.
Must küüslauk sobib nii magusate kui soolaste toitude maitsestamiseks. Lisa musta küüslauku orsoto, risoto ja makaroniroogade sisse; kasuta seda leivamäärete, püreesuppide ja pirukatäidiste maitsestamiseks. Kui soovid kasutada musta küüslauku magusates roogades, siis sobita seda näiteks šokolaaditrühvlite ja -kookidega.
Musta Küüslauku saad tellida www.mustkuuslauk.ee lehelt, kust leiad info ka jaemüüjate kohta.
2015 a. aprillis proovis Marko Reikop musta küüslauku saates “Ringvaade”, videot näed siit: http://etv.err.ee/v/meelelahutus/ringvaade/ringvaate_lood/faf88af8-783d-49e5-ab01-1fdca918f212
Fotod: Andra Kalda. Artikkel ilmus veidi pikemal kujul Andra blogis aprillis 2015.
Mulle see must küüslauk väga meeldib. Selle karamelline maitse on rabav! Rääkimata põnevast värvivarjundist :)
Jaa, meeldib väga!
Väga meeldib. Mul kaheaastane sõi kolm küünt nagu niuhti ära :)
Oi kui tore, et seda ka eestis toodetakse! Näiteks Rootsis hind ca 3x kallim.
Kammkarbid musta küüslauguga, Umami retsepti järgi, on küll ülihead!
Väga huvitav maitse oli. Meenutas natuke maitselt ploomi, aga samas tuleb kergelt seda küüslaugu enda maitset ka natuke. Väga hea, aga palju ei saa korraga süüa.
Mulle nii maitseb, minule tundub, et must küüslauk on seenemaitseline! mmmõnus amps!
Ostan ka ja panen kolleegidele jõululauale, mulle meeldib neid üllatada.
Ostsin ja sõin kõik lihtsalt korraga ära.
Teen majoneesi musta küüslaugua ja meeldib krevettidega ja omletti juurde!