100 g külma võid
150 g nisujahu
1-3 sl külma vett
näpuotsaga soola
Täidis:100 g lehtpeeti
100 g riivitud Västerbottensost® või muud kõvemat juustu
1 sl õli
2-3 küüslauguküünt
2 muna
2 dl vahukoort või kohvikoort
soola ja musta pipart
Valmista pirukapõhja tainas selle retsepti järgi, suru pirukavormi põhjale ja külgedele ning pane pooleks tunniks külmkappi.
Tükelda lehtpeet umbes sentimeetripikkusteks tükkideks. Koori ja haki küüslauk. Riivi juust peenelt.
Kuumuta pannil õli, lisa küüslaugutükid ning prae umbes 15 sekundit, et õli maitsestuks. Siis lisa hakitud lehtpeet ning prae segades mõned minutit, kuniks lehtpeedi lehed on närtsinud ja varretükid kergelt läbi küpsenud. Eemalda pann tulelt.
Kui pirukapõhi on külmas seisnud, tõsta see küpsema eelkuumutatud 200*C ahju. Küpseta umbes 7-10 minutit.
Siis tõsta põhi ahjust välja, tõsta peale küpsetatud lehtpeet, puista peale riivitud juust. Klopi munad lahti, sega koorega, maitsesta soola ja pipraga. Vala muna-kooresegu pirukale. Tõsta pirukas ahju tagasi, küpseta 200*C ahjus 15-20 minutit, kuniks täidis on hüübinud.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda.
Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.
Pirukas lehtpeedi ja Västerbottensosti juustuga
Rootslaste armastatud magus-soolakas Västerbottensost® juust sobib hästi koos mahlaka lehtpeediga lahtise piruka sisse.