Karulaugumajonees

Mõnusalt karulaugumaitseline õrnroheline majonees sobib hästi nii keedetud munade lisandiks (fotol), aga ka keedetud spargli, roheliste ubade, grillitud hiidkrevettide jms serveerimiseks.

Kogus
3 dl
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

10 karulaugulehte

1 muna või 2 munakollast

1 tl Dijoni sinepit

1 sl sidrunimahla või valge veini äädikat

2,5 dl mahedamaitselist õli - nt

heledat oliiviõli või viinamarjaseemneõli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kui kasutad saumikserit:

Pese kümmekond karulaugulehte ja kuivata hoolega. Lõika umbes 1 cm viiludeks, siis pane saumikseri kannu. Lisa 1 dl õli ja peenesta ühtlaseks. 

Löö terve muna mikserikannu. Lisa sinep ja sidrunimahl/veiniäädikas, maitseks soola-pipart ning seejärel kalla ettevaatlikult peale ülejäänud õli.

Pane mikserinui kannu, nii et muna jääks mikseriotsaku alla. Lülita mikser sisse ning hoia paigal, kuni mikserikannu põhja moodustub paks kena majonees. Alles siis võid mikserinuia veidi üles-alla liigutada, kuni kogu õli on ülejäänud kastmega emulsifeerunud ja mikserikannus on kena majonees.

Kui kasutad visplit ehk klassikalist meetodit:

Pese kümmekond karulaugulehte ja kuivata hoolega, haki hästi-hästi peeneks.

Pane kausi põhja 2 munakollast. Lisa sinep, sidruimahl/veiniäädikas ja veidi soola-pipart. Hakka tasakesi vispeldama. Kui munakollasesegu on juba veidi kohevam, siis hakka peene nirena õli juurde vispeldama. Vispelda hoolega ja pikalt, kuni kausis on kena majonees.

Sega juurde hakitud karulauk, vispelda veel veidi, et majonees maitsestuks ja värvuks ühtlaselt. Maitsesta soola-pipraga sobivaks. 

Petuversioon:

Osta poest head majoneesi, lisa peotäis peenestatud karulauku ja vispelda korralikult segi. Proovi näiteks Hellmann'si majoneese - ja kui kasutada nende veganmajoneesi, sobib karulaugumajonees ka veganitele ;) 

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 28.03.2017 15:11

Ma ütleks, et karulaugumajonees on uus karulauguhummus :D Kasutasin nuimikserimeetodit, võttis aega 5 minutit.