400 g nisujahu
1 pakike kuivpärmi
0,5 tl soola
2,5 dl käesooja vett
2 sl oliiviõli
Kate:2 sl õli
1 suurem hakitud sibul ja/ või 1-2 küüslauguküünt
200 g noori naadi- või nõgeselehti
150 g kitsejuustu
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Sega suures kausis jahu, kuivpärm ja sool. Lisa soe vesi ja õli. Sega suure puulusikaga või kätega, kuni tainas enam vedel ei ole. Pane tainas jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit, kuni saad sileda ja sitke taina.
Jaota tainas 4 tainapalliks. Kata toidukile või puhta rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud, kummuta see kergelt jahusele lauale. Vormi tainas pitsaaluseks, kata nõgesetäidisega (vt allpool).
Pese nõgeselehed hoolega, jäta sõelale nõrguma. Kalla nõgeselehtedele kannutäis äsjakeedetud kuuma vett ja jäta ootele.
Kui kasutad sibulat, siis haki see ja prae kergelt õlis läbi. Küüslauk haki lihtsalt peeneks. Kui nõgesed on veidi jahtunud, siis pigista kuivaks ja haki lõikelaual väiksemaks. Pane kaussi, lisa hakitud praetud sibul ja/või hakitud küüslauk, maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaadiga.
Rulli kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual kas üheks suureks pitsaplaadiks või neljaks väiksemaks pitsakettaks.
Tõsta ahjuplaadile ning tõsta nõgesetäidis tainale. Jaota peale kitsejuust. Küpseta 200-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 20 minutit, kuni tainas on kenasti krõbe ja juust kergelt kuldne.
Nirista valmis nõgesepitsadele veel oliiviõli, puista peale veidi soolahelbeid soovi korral ja serveeri.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed (märts 2017), pildi tegi Juta Kübarsepp.
Nõgesepitsa
Õhukesel krõbedal pärmitainapõhjal pääseb kevadrohelise maitse kenasti esile, tasakaalustajaks hapukas kitsepiimajuust. Soovi korral võid valmistada sama kattega hoopis lehttainapiruka. Fotol oleva pitsa peal on kasutatud kodumaise väiketootja Kalamatsi kitsejuustu soolvees.