Tort 'Silgutünn'

Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.

Fantaasiarikas tort "Silgutünn" oli Martiina Anni võistlustöö "Tort isamaale 2013" võistlusel, kus see saavutas soolaste tortide kategoorias loomulikult esimese koha.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

rukkileiba

250 g vürtsikilu

300 g kodujuustu hapukoorega

50 g pehmet võid

15 g kuivatatud sibulat

Immutamiseks:

vett või vähesoolast puljongit

Kaunistamiseks:

nori-vetikalehti

Valmistamine

Martiina hoiatab:
"Rukkileiva täpset kogust on raske öelda. Kaunistamiseks läheb leivakoorikut omajagu, mina näiteks pidin teiselt pätsilt "laenama". Aga kui leivasisu üle jääb, tehke leivasuppi või riivleiba ja sellest magustoitu :)"

Lõika leivalt kooriku osa ettevaatlikult ära. Selleks lõika koorikule triibud sisse - just nii laialt, kui "laudu" soovid ja siis lõika "laudade" haaval koorik leiva pealt ära ja tõsta kõrvale.

Leivasisust lõika viis õhukest ümmargust tordipõhja, kõik sama suurusega.

Pane paar vürtsikilu kaunistuseks kõrvale. Ülejäänud vürtsikilud puhasta, saades fileed, siis haki tükkideks.

Keeda munad kõvaks, jahuta ja koori. Pane munad kaussi ja suru kahvliga katki. Lisa või ja töötle mass ühtlasemaks. Sega juurde kodujuust.

Aseta esimene tordipõhi alusele, määri peale kuuendik munavõist, tõsta peale veerand kilutükkidest. Raputa peale veidi kuivatatud sibulaid. Pane peale teine tordipõhi, immuta puljongi või veega. Tõsta peale teine kuuendik munavõid, määri laiali, tõsta peale teine veerand kiludest. Raputa taas peale kuivatatud sibulaid. Korda tegevust, kuni kõik tordipõhjad on kasutatud.

NB! pealmiseks kihiks tuleb jätta leib, alles jääb 1/3 munavõid, kilu ja sibul kuluvad ära. Tort tuleb igalt poolt sama lai silinder!

Mässi tort toidukilesse ja lase kolm tundi külmkapis seista. Õhtul võta tort kilest välja ja lõika silinder terava noa abil tünnikujuliseks. Väga palju materjali raisku ei lähe, ääri peab tünniefekti saamiseks suhteliselt vähe lõikama. Kui see tehtud, kata tort külgedelt ja pealt munavõiga.

Kaunista leivakoorikust lõigatud "tünnilaudadega", mille kinnitamiseks kasuta nt kuivatatud sibulat. Seejärel lõika norist pikad ribad, tee nori veega märjaks ja tõmba ümber tordi, saades "tünnivitsad". Peale määri veel veidi munavõid (et kõik otsa saaks), puista peale mõned kuivatatud sibulad ja aseta peale paar kalatükki.

PS "tünnilaudade" tegemiseks tuleb leivakoorikuribad suhteliselt õhukeseks lõigata, siis nad painduvad paremini.

Torti võib serveerida kohe pärast kaunistamist, kuna ta on ju juba seisnud ja mahlaseks imbunud, aga võib ka järgmisel päeval. Siis on aga oht, et mõni "laud" end niiskusega kõveraks tõmbab ja tordist eemale hoidma hakkab. Viimase vastu aitab see, et enne serveerimist "lauad" "naeltega" kinni lüüa.

Vaata Martiina blogipostitust siin.

LISA KOMMENTAAR