Värske salat Epiima lepasuitsujuustu ja rabarberikastmega

Sügisese pööripäeva puhul võiks Põhjaka mõisa koka Märt Metsalliku sõnul lauale panna suure kausitäie suve ehk krõmpsuva salati koos rabarberikastme ja lepasuitsujuustuga.
Juba vanadel eestlastel oli Metsalliku sõnul sügisesel pööripäeval tavaks süüa eriti väärt ja vitamiinirikast väetoitu – ikka selleks, et eesolev külm aeg võimalikult tugeva tervise juures üle elada.
"Sellepärast ongi praegu viimane hetk peenralt või turult erinevaid kodumaiseid salatilehti otsida ning rabarbergi võib veel kenasti saaki anda," soovitab Metsallik end vanade eestlaste kombel tervisest pakatava salatiga kostitada.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g värsket rohelist salatit

150 g Epiima lepasuitsu Eesti juustu

peotäis seedermänniseemneid

paar värsket rabarbrivart

0,5 tl soola

0,5 tl suhkrut

0,5 sidruni mahl

1 väike sibul

petersellilehti

oliiviõli

Valmistamine

Rabarbrikaste

Koori rabarber ja haki see võimalikult peeneks. Võta üks tavaline pooleliitrine keeratava kaanega purk ja pane hakitud rabarber sinna seisma. Lisa pool teelusikatäit soola ja samapalju suhkrut. Jäta 20 minutiks lauale seisma. Hakitud rabarberit peaks purgi põhjas olema umbes üks sentimeeter. Samal ajal kui sool purgis rabarberit töötleb ja sellest vett välja ajab, haki mugulsibul ja petersellilehed. Lisa need purki ja pigista peale poole sidruni mahl.

Mõõda klaaspurki kaks korda nii palju oliivõli, kui seal on rabarberi- ja maitseainesegu. Lisa värskelt jahvatatud musta pipart, keera purgile klaas peale ja raputa tugevalt. Lisa vajadusel veel sidrunit, soola, pipart või suhkrut. Tulemusena on sul purgitäis maitsvat salatikastet, mida on hea külmikus purgiga säilitada ning värskelt salatile kallata. Rabarberi asemel võid kasutada ka muid happelisi vilju nagu astelpajud või pohlad.

Salat

Varu peenralt, turult või poest kodumaiseid või võimalikult värskeid salatilehti. Rebi lehed näppude vahel suupärasteks tükkideks ja pane suurde kaussi. Lisa soovi korral erinevaid ürte, kurki, tomatit jne. Vahelduseks itaaliapärasele parmesanile annab salatile mõnusa tummise ja suitsuse meki kodumaine Epiima lepasuitsujuust.

Valmista rabarberikaste ja sega salatilehed õrnalt kastmega kokku.

Serveeri salat koos kodumaisest piimast valmistatud ja naturaalset lepasuitsu saanud Epiima juustu laastude ja röstitud seedermänniseemnetega.

NIPP: Kõigi salatikastmete klassikaline retsept on üks osa hapet (sidrun, laim, äädikas, marjad) ja maitseaineid (ürdid, sibul, küüslauk) ning kaks osa oliivõli. Kõige lihtsam on koguseid silma järgi mõõta klaaspurgis.

Fotol on Põhjaka mõisa köögis valminud salatist lepasuitsujuustuga (foto autor Lauri Laan).

LISA KOMMENTAAR