Parkin

Parkin on vürtsikook, mille valmistamisel kasutatakse kaerajahu ja 'black treacle' siirupit. Kook on pärit Põhja-Inglismaalt Yorkshire'st, täpsemalt Leeds kandist, aga on populaarne ka mujal Inglismaal. Värskelt küpsetatud parkin on üsna kõva, seistes muutub kook pehmemaks. Parkinit küpsetatakse 5. novembriks (Guy Fawkes Night) ja talveperioodil.

Kogus
12 viilu
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

0,5 tl söögisoodat

3 dl piima

225 g black treacle siirupit

225 g heledat siirupit

125 g võid

450 g nisujahu

350 g jämeda jahvatusega kaerajahu

1 tl soola

50 g suhkrut

1 tl ingveripulbrit

1 lahtiklopitud muna

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 C. Määr 24x24 cm koogivorm võiga. 

Lahusta söögisooda piimas. 

Pane siirupid ja või potti, kuumuta tasakesi, kuni need on sulanud. 

Sega kausis kõik kuivad ained omavahel lisa siirupisegu ja sega hoogla ühtlaseks. Lisa muna, sega läbi. 

Tõsta segu koogivormi ja küpseta 1,5-2 tundi. Lase vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja lõika viiludeks. 

Retsept on ajakirjast Prima (2/1992)

LISA KOMMENTAAR