3 muna
100 g võid
120 g nisujahu
1 dl piima
1,5 dl vett
70 g riivitud Epiima Special juustu
0,5 tl soola
näpuotsaga suhkrut
Vala piim ja vesi sügavamasse keedupotti ning lisa või, sool ja suhkur. Lase vedelikul keema tõusta, seejärel alanda kohe kuumust ja lisa potti jahu. Sega tainast intensiivselt puulusikaga, kuni sellest tekib ühtlase konsistentsiga mass. See võtab aega umbes kolm minutit. Pane taignapall kõrgemasse kaussi, kus seda on mugav hiljem mikseriga segada ning lase 10-15 minutit puhata. Seejärel sega mikseriga või klopi taignasse munad ja riivitud juust.
Tõsta tainas lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et sellest tekib plaadile ring. Selleks võib kasutada ka pritskoti abi. Kes soovib siledama väljanägemisega pärga, võib konarlikke kohti külma vette kastetud sõrmedega siluda.
Pane pärg 180-kraadisesse eelkuumutatud ahju. Ahjuust ei tohi küpsemise esimeses pooles kindlasti lahti teha, sest muidu vajub küpsetis kokku. Küpseta pärga umbes 45-50 minutit. Valmis pärga tee noaotsaga mõned augud, et liigne niiskus küpsetisest välja saaks aurata ja lase avatud uksega ahjus veel kümme minutit seista.
Jahtunud pärg lõika pikuti pooleks ja täida emale meelepärasega. Pildiolevale pärjale on vahele pandud värske salat, juust ja singiviilud.
Foto: Lauri Laan
Väga lihtne oli teha ja tuli nii maitsev! Osa võist asendasin ürdivõiga ja see andis väga mõnusa maitse saiale.
Keedutaignast juustupärg
Põhjaka mõisa kokk Joel Kannimäe soovitas emadepäevaks maitsvat juustupärga, mis passib väga hästi ka piknikukorvi ja külakostiks.