Soodaleib Prosciutto, Manchego ja sibulatega

Karask ehk soodaleib Prosciutto singi, Manchego juustu ja palsamiäädikas küpsetatud punase sibulaga.

Kogus
1 päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
1 tund
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2 sl oliiviõli

1 suur sibul

3 sl palsamiäädikat

1,5 sl pruuni suhkrut

450 g nisujahu

1 tl söögisoodat

1 tl peensoola

30 g hakitud külma võid

80 g Parma sinki (Prosciutto di Parma/Prosciutto crudo)

200 g hakitud Manchego juustu (Hispaania lambapiimajuust)

väike peotäis basiilikulehti

3 dl petti

1 sl sulavõid

Valmistamine

Kuumuta ahi 200 C. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga. Rebi Prosciutto väiksemateks tükkideks. Lõika sibul õhukesteks viiludeks. 

Kuumuta õli suurel mittenakkuval praepannil parajalt tugeval tulel. Lisa viilutatud sibul, sega ja alanda kuumust. Kata pann kaanega ning prae sibulaid umbes 15 minutit. Lisa palsamiäädikas ja suhkur, tõsta veidi kuumust ning prae veel 5 minutit. Tõsta pann tulelt ja lase sibulasegul täielikult jahtuda. 

Sõelu jahu, sooda ja sool kaussi. Näpista sõrmede abil juurde või.

Pane 1 sl praetud sibulaid, väike peotäis juustu ja veidi Prosciutto't kaunistamiseks kõrvale. Lisa ülejäänud sibul, juust ja sink jahusegule, lisa ka hakitud basiilikulehed.

Tee kuiva segu keskele süvend ja kalla 3/4 petist kaussi. Sega õrnade liigutustega ühtlaseks tainaks. Kui tainas väga kuiv tundub, lisa veel petipiima. 

Kummuta tainas kergelt jahusele tööpinnale, vormi ümaraks karaskiks ja tõsta siis ahjuplaadile. Suru karask u 4 cm kõrguseks. Puista peale veidi jahu, siis tee terava noaga peale mõned sisselõiked. Puista peale praetud sibulat, juustu ja sinki.

Küpsesta 35-40 minutit, kuni tainas on kuldpruun ja päts põhjale koputades kumiseb. (Kui liialt pruunistuma kipub, siis kata peale tooliumiga).

Libista valmis karask metallrestile, pintselda pealt sulavõiga ja lase enne serveerimist jahtuda. 

Retsept on BBC saatest "The Great British Bake Off". PIldistas VIKE.

LISA KOMMENTAAR

Vike
postitatud 28.08.2015 10:17

Absoluutselt võrratu soodaleib! Lihtsalt võiga nii soojalt kui ka külmalt, perfektne piknikuleib! Ma ise kallasin kogemata petti veidi liiga palju, õige kogusega tuleb kindlasti parem.

Marina-Maire
postitatud 28.08.2022 17:09

Kui kaua säilib see leib pehmena? poes küpsetatud leivad on järgmine päev kuivikud

Pille
postitatud 29.08.2022 10:15

Marina-Maire, kõik soodaga küpsetatud leivad on parimad küpsetamise päeval.