Spagetikõrvitsavorm ricotta ja peekoniga

Spagetikõrvits (ingl. k. spaghetti squash on kõrvitsaliik, mille viljaliha muutub pärast küpsemist spagetisarnasteks ribadeks. Siin on ahjus küpsetatud vormiroog spagetikõrvitsa ja klassikalise carbonara-kastme komponentidega. 

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 väiksem spagetikõrvits

300 g kuubikuteks lõigatud (toor)suitsupeekonit

1 hakitud sibul

200 g ricotta't

4 suurt muna

100 g riivitud parmesani või pecorino romano juustu (või nende segu)

soola ja musta pipart

Valmistamine

Tee spagetikõrvitsasse mõned noaga mõned torked. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes tund aega või kuni nuga üsna kergesti läbi spagetikõrvitsa koore läheb. Võta kõrvits ahjust välja, lase 10-15 minutit jahtuda. 

Siis lõika spagetikõrvits pikkupidi pooleks, uurista välja seemned. Võta kahvel ning kaabi sellega piki kõrvitsat, nii et saad pikad peenikesed “kõrvitsaspagetid” - või siis vähemalt nuudlid :)

Samal ajal prae peekonikuubikud paksupõhjalisel praepannil kergelt kuldseks ja krõbedaks. Lisa sibul, prae 5-6 minutit, kuni sibul pehmeneb. Tõsta pann tulelt. 

Klopi suures kausis munad lahti, siis klopi vispliga juurde ricotta. Sega juurde peekon ja sibul, siis suurem osa riivitud juustust. Maitsesta julgelt soola ja pipraga. 

Sega kõrvitsaribad muna-sibula-peekonisegu hulka, siis laota kõik ühtlase kihina kergelt õligatud ahjuvormi. Puista peale ülejäänud riivitud juust. 

(Siinkohal võid roa ööpäevaks külmkappi ootele panna). 

Küpseta 200-kraadises ahjus 45 minutit, kuni vormiroog on pealt kuldne ja muna on hüübinud. Serveeri kohe. 

Nipid ja soovitused:

  • Vegetaarse versiooni jaoks võta peekoni asemel suitsutatud tempeh'it, suitsutatud paprikat, päikesekuivatatud tomateid või suitsutatud tofut. 
  • Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

Loe veel:

Retsept on mugandatud USA veebiportaalist The Kitchn.

LISA KOMMENTAAR