Loputa puhastatud rääbised kiiresti külma vee all, siis nõruta ja lase köögipaberil taheneda. Puista kalade peale ja sisse soola.
Lõika peekon ribadeks. Koori sibulad, lõika õhukesteks viiludeks. Pane peekon kuivale külmale pannile, siis prae mõõdukal kuumusel, kuni peekon on pruunistunud. Lisa sibularattad ja prae klaasjaks.
Laota ahjupotti kihiti sibula-peekonisegu, rääbiseid ja piprateri. Kõige pealmiseks peaks jääma sibula-peekonisegu.
Kalla peale vesi, siis kata pott kaanega. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 1 tund. Lõpu poole võta kaas ära ja lase roal pealt pruunistuda.
Valmis roale puista hakitud tilli ja serveeri koos keedetud kartulitega.
Rääbised Soome vanaisa moodi
Ehk "vanaisa rääbised" (Vaarin muikkupata) Soome ajakirjast MAKU :)