Gazpacho - Andaluusia külm tomatisupp

Südasuvel saab küpsetest kodumaistest tomatitest (nt sort 'Vilja') imemaitsva külmsupi - gazpacho Andaluz.

Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
15 minutit + jahtumine
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 kg küpseid tomateid

2 viilu tahket saia

1 punane paprika

1-2 värsket küüslauguküünt

1 tl suhkrut

2-3 sl punase veini äädikat või šerriäädikat

2-3 sl külmpressitud oliiviõli

soola ja musta pipart

paar tilka Tabascot soovi korral

Serveerimiseks:

hakitud värsket kurki

hakitud punast sibulat

Valmistamine

Soovi korral koori esmalt tomatid. Selleks tee tomatite alumisse otsa ristlõige ning kasta tomatid 15 sekundiks keeva vette. Siis jahuta kiiresti külmas vees ning koori. (Mina enamasti ei koori).

Kui sai on väga tahke, siis leota saiaviile 5-6 minutit väheses vees.

Pane tükeldatud tomatid, puhastatud ja tükeldatud paprika, küüslauguküüned ja tükkideks murtud saiaviilud köögikombaini. Lisa oliiviõli ja veiniäädikas, maitsesta soola ja pipraga. Töötle ühtlaseks püreeks. Pane kaetult külmkappi jahtuma.

Enne serveerimist kontrolli maitset - vajadusel lisa veel soola, pipart, Tabascot või veiniäädikat. Serveeri jääkuubikute ja peenelt hakitud kurgi ja punase sibulaga.

Loe veel:

Retsept on mugandatud Sergio Vasquezi raamatust "Fresh Spanish"

LISA KOMMENTAAR

Profa
postitatud 11.08.2009 09:09

Lihtne ja maitsev suvine söök, mida meil on parim teha tomatihooajal, kui müüdav tomat ei meenuta maitselt salvo kelku, nagu enamus aega aastast. Selle söögi alla kõlbab pits külma korralikku viina.

Silja
postitatud 23.07.2014 19:52

...hahahaaaa- ma just naersin selle Salvo kelgu nalja peale, mis kole :) Aga hea supp jah.

Tiina
postitatud 11.08.2014 15:55

Väga maitsev! Meeldis rohkem kui üks teine nami-nami gazpacho retsept.

Indrek P.
postitatud 02.08.2018 08:55

Vast esimene nami-nami retsept, mida tegin. Peaks aga restos ka selle ära proovima, sest müstika siiamaani, mis optimaalne soolasuse/vürtsikuse aste sel peaks olema.

Pille
postitatud 30.08.2023 19:06

Tegin küpsetest punastest tomatitest, endiselt maitsev ja lihtne.