Nizakana (Jaapani kalaroog)

Nikazana on magusapoolses soja-sakeleemes pošeeritud kala. Eriti populaarne on makrelli valmistamine sellel moel, aga sobivad ka teised kalad või kala portsjontükid.
Seda rooga õppisin valmistama Edinburghis oma jaapani sõbranna Mika käest.

Kogus
kahele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kalafilee portsjontükki - nt

värsket turska või makrelli või sardiini

4 sl vett

2 sl jaapani sojakastet (shoyu või tamari)

2 sl riisiviina e. saket või kuiva šerrit

2 sl mirinit ehk magusat riisiveini

2 sl suhkrut

4 õhukest ingveriviilu

Valmistamine

Kuumuta madalas potis vesi keemiseni. Lisa sojakaste, sake, mirin ja suhkur. Kaste on üsna magus - kala maitse tuleb nii paremini esile.

Lase kaste keema tõusta, lisa kalatükid ja ingveriviilud. Lase uuesti keema tõusta.

Kata pott peaaegu täielikult kaanega. Hauta tasasel tulel u 20 minutit, kuni kala on küps ja kaste osaliselt aurustunud, osaliselt kalasse imendunud. Aeg-ajalt tõsta lusikaga leent kalale, et see ühtlasemalt maitsestuks. 

Nipid ja soovitused:

  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta gluteenivaba märgistusega Tamari sojakastet. 
  • Väiksemad kalad võid potti lisada tervelt (roogituna, aga pea ja sabaga), suuremad kas fileedena (Ilse pildil on makrellifilee) või steikide või portsjontükkidena. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa

LISA KOMMENTAAR