4 dl vett
100 g suhkrut
50 ml kuiva valget veini
200 g rosinaid
Kanamaksapasteet:50 g võid
450 g kanamaksa
45 ml brändit või konjakit
70 g rosinasiirupit
300 g pehmet võid
2 sl šerriäädikat
1 sl trühvliõli
soola ja musta pipart
Punase sibula marmelaad:4 punast sibulat
2 sl külmpressitud oliiviõli
100 g moosisuhkrut
50 ml punast veiniäädikat
70 ml kuiva punast veini
soola ja musta pipart
Astelpajumoos:300 g astelpajumarju
150 g moosisuhkrut
6 g želatiini
Serveerimiseks:16 viilu brioche'i saia
300 g lehtsalatisegu
4-5 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
Rosinasiirup: aseta kõik koostisained potti, keeda 30-40 minutit, kuni saad siirupipaksuse vedeliku. Jahuta.
Kanamaksapasteet: puhasta kanamaks kelmetest, prae tulisel pannil võis (50 g) mõlemalt poolt poolvalmis. Maitsesta soola ja pipraga. Vala peale brändi ja flambeeri ehk süüta keev alkohol keemiseni (NB! kontrolli, et õhupuhastaja oleks välja lülitatud!). Tõsta tulelt ja vala kanamaks koos pannileemega kannmikserisse. Lisa rosinasiirup, šerriäädikas ja trühvliõli. Töötle ühtlaseks. Lisa pehme või (300 g) ja püreesta uuesti. Timmi maitse parajaks, siis hõõru kanamaksapasteet läbi peenikese metallsõela ettevalmistatud vormidesse.
Lase külmkapis 5-6 tundi taheneda.
Punase sibula marmelaad: lõika sibul poolratasteks ja kuumuta kergelt oliiviõlis. Lisa suhkur ja kuumuta keskmisel tulel, kuni sibul on pehme ja krõmps. Vala hulka äädikas, vein, lisa näpuotsaga soola-pipart ja keeda paksuks marmelaadiks. Jahuta.
Astelpajumoos: leota želatiini külmas vees. Sega astelpajumarjad paksupõhjalises potis suhkruga ja keeda keskmisel tulel 10-15 minutit. Tõsta kannmikserisse, lisa želatiin. Püreesta, seejärel hõõru läbi sõela karpi ja aseta külmkappi jahtuma.
Selle ja palju muid toredaid retsepte leiate Mooni kokaraamatust, mis ilmus detsembris 2012.
Mooni kanamaksapasteet
Eriti hõrk kanamaksapasteet, millele annab maitset rosinasiirup ja flambeerimine ning mis tuleb enne serveerimist läbi peene metallsõela hõõruda. Kanamaksapasteeti serveeritakse punase sibula marmelaadi ja astelpajumoosiga, lisandiks briošš ja salatilehed.
Mooni pere õppis sellise kanamaksapasteedi valmistamist Juha Rantaneni ehk Köögikupja käest :)