Mooni kanamaksapasteet

Eriti hõrk kanamaksapasteet, millele annab maitset rosinasiirup ja flambeerimine ning mis tuleb enne serveerimist läbi peene metallsõela hõõruda. Kanamaksapasteeti serveeritakse punase sibula marmelaadi ja astelpajumoosiga, lisandiks briošš ja salatilehed. 

Mooni pere õppis sellise kanamaksapasteedi valmistamist Juha Rantaneni ehk Köögikupja käest :)

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Rosinasiirup:

4 dl vett

100 g suhkrut

50 ml kuiva valget veini

200 g rosinaid

Kanamaksapasteet:

50 g võid

450 g kanamaksa

45 ml brändit või konjakit

70 g rosinasiirupit

300 g pehmet võid

2 sl šerriäädikat

1 sl trühvliõli

soola ja musta pipart

Punase sibula marmelaad:

4 punast sibulat

2 sl külmpressitud oliiviõli

100 g moosisuhkrut

50 ml punast veiniäädikat

70 ml kuiva punast veini

soola ja musta pipart

Astelpajumoos:

300 g astelpajumarju

150 g moosisuhkrut

6 g želatiini

Serveerimiseks:

16 viilu brioche'i saia

300 g lehtsalatisegu

4-5 sl külmpressitud oliiviõli

1 sl palsamiäädikat

Valmistamine

Rosinasiirup: aseta kõik koostisained potti, keeda 30-40 minutit, kuni saad siirupipaksuse vedeliku. Jahuta.

Kanamaksapasteet: puhasta kanamaks kelmetest, prae tulisel pannil võis (50 g) mõlemalt poolt poolvalmis. Maitsesta soola ja pipraga. Vala peale brändi ja flambeeri ehk süüta keev alkohol keemiseni (NB! kontrolli, et õhupuhastaja oleks välja lülitatud!). Tõsta tulelt ja vala kanamaks koos pannileemega kannmikserisse. Lisa rosinasiirup, šerriäädikas ja trühvliõli. Töötle ühtlaseks. Lisa pehme või (300 g) ja püreesta uuesti. Timmi maitse parajaks, siis hõõru kanamaksapasteet läbi peenikese metallsõela ettevalmistatud vormidesse. 

Lase külmkapis 5-6 tundi taheneda. 

Punase sibula marmelaad: lõika sibul poolratasteks ja kuumuta kergelt oliiviõlis. Lisa suhkur ja kuumuta keskmisel tulel, kuni sibul on pehme ja krõmps. Vala hulka äädikas, vein, lisa näpuotsaga soola-pipart ja keeda paksuks marmelaadiks. Jahuta. 

Astelpajumoos: leota želatiini külmas vees. Sega astelpajumarjad paksupõhjalises potis suhkruga ja keeda keskmisel tulel 10-15 minutit. Tõsta kannmikserisse, lisa želatiin. Püreesta, seejärel hõõru läbi sõela karpi ja aseta külmkappi jahtuma. 

Selle ja palju muid toredaid retsepte leiate Mooni kokaraamatust, mis ilmus detsembris 2012. 

LISA KOMMENTAAR