500 g nisujahu
25 g värsket pärmi või 1 pakk kuivpärmi
1 tl suhkrut
1 tl soola
3 dl sooja vett (u 42 C)
1 dl mahedamaitselist õli
Täidis:400 g suitsutatud peekonit või suitsuliha
2 parajalt suurt sibulat
Määrimiseks:lusikatäie veega lahti klopitud muna
Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa pärmiga segatud jahu* ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Täidise jaoks haki suitsuliha ja sibul väikesteks kuubikuteks, maitsesta hoolikalt pipraga.
Kui tainas on kerkinud, siis jaga see umbes kolmeks. Rulli iga tainaports kergelt jahusel laual õhukeseks ning lõika 10 cm läbimõõduga ketasteks. Aseta igale tainakettale supilusikatäis täidist ning vormi pirukaks, suru servad tugevasti kokku. (Tainaribad suru uuesti kokku, rulli lahti ja vormi ka neist pirukad).
Aseta valmis pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima (umbes veerand tundi). Pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed.
Võta ahjust välja, tõsta kaussi või alusele ning kata pealt rätikuga. Lase veidi jahtuda (rätikuga katmine aitab pirukatel pehme püsida).
Retsept ütleb, et värsket pärmi 25g ja kirjelduses on kuivpärm?
Kris, aitäh tähelepanu juhtimise eest, kirjutasin selle retsepti all täpsemini lahti.
Käisin vanasti tihti lätis ja mulle meeldisid need pirukad väga!
Olen söönud, väga maitsvad!
Pekikuubikutele lisasin keedetud muna, soola, pipart, küüslauku ja sibulat.
Läti pekipirukad
Väikesed pärmitainapirukad suitsupeekoni-sibulatäidisega (tuntud ka kui pīrāgi ehk speķa rauši).