1,2 kg kondiga lamba abatükk
2 suurt sibulat
150 g porgandit
3 sl rapsi- või päevalilleõli
soola ja musta pipart
0,5 sl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl paprikapulbrit
0,5-1 tl tšillipulbrit või Cayenne'i pipart
näpuotsatäis jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit
3 sl sumahhi
200 g riisi
keeva vett
1 terve küüslaugumugul (eemalda välimine kiht)
Lõika abatükist kont välja ja lõika liha 2 cm suurusteks kuubikuteks. Haki sibul, riivi porgand jämedalt.
Kuumuta suures paksupõhjalises potis õli. Hõõru lambalihatükid soola-pipraga sisse ja pruunista koos kondijupga pajas ümberringi. Tõsta lihatükid ja kont potist välja ja pane taldrikule ootele.
Vajadusel lisa potti veidi õli, pruunista kergelt sibulad. Pane siis liha ja kont potti tagasi, lisa maitseained, sumahh ja riivitud porgand. Kuumuta kõik läbi - vajadusel lisa veidi vett.
Loputa riis külmas ves, kuni tärklist enam ei eraldu. Vajuta lihatükid potis kergelt kokku, siis laota peale riis. Mata kooritud küüslaugupea (või mitu!) riisi alla ja kalla ettevaatlikult peale nii palju kuuma vett, et see ulatuks sentimeetri jagu üle riisi. Maitse leent - vajadusel lisa soola.
Kuumuta ilma kaaneta ja keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud riisiga samale tasapinnale. Õngitse seejärel kont potist välja ja sega riis läbi.
Alanda kuumust, kata pott kaanega ja auruta veel umbes 25 minutit. Kontrolli küpsetamise ajal paar korda vedelikku ja lisa vajadusel vett. Valminud roog tõsta tulelt ja lase sel enne serveerimist veel 15 minutit kaane all haududa.
Retsept on Kristina Eferti raamatust "Tujutõstvad toidud".
Küüslaugusõbra plov lambalihaga
Kristina Eferti retsept raamatust "Tujutõstvad toidud"