400 g pärmi-lehttainast
150 g sinihallitusjuustu
küpseid kõvemaid pirne
vahtrasiirupit või pruuni suhkrut
Kreeka pähkleid või pekanipähkleid
määrimiseks muna
Lase lehttainal sulada, soovi korral rulli õhemaks. Suupistepirukate jaoks lõika lehttainas sobiva suurusega ruutudeks, portsjonpirukate jaoks 4-6 suuremaks ristkülikuks, plaadipiruka jaoks jäta tainas suureks plaadiks. Esimesel kahel juhul tee terava noaga servadets umbes 1 cm kaugusele väike sisselõige.
Laota tainatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda servad tilga veega lahtiklopitud munaga.
Murenda sinihallitusjuust pirukatele (natuke juustu jäta peale puistamiseks). Lõika pirnid pikuti neljaks, eemalda südamik ja lõika seejärel pirnid umbes 3-4 mm viiludeks. Laota lehttainale. Puista peale hakitud pähklid ja ülejäänud juust, seejärel puista peale veidi suhkrut või nirista pirnidele vahtrasiirupit.
Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni lehttainas on kenasti servadest kerkinud ja kuldpruun.
Pildid tegid Juta Kübarsepp (2024) ja Pille Petersoo (2016).
Pirni-sinihallitusjuustupirukad
Sellisel moel võib valmistada nii väikeseid suupistepirukaid, veidi suuremaid portsjonpirukaid kui ka suure plaadipiruka. Pirukas meeldib eelkõige soolase-magusa koosluse sõpradele.