Souvlaki

Väga populaarne tänavaroog Kreekas, mida serveeritakse lapikleivaga. NB! Souvlaki on hooajaline roog - hilissügisest lihavõteteni tehakse seda sealihast, ülejäänud ajal talle- või noorlambalihast.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg talle või noorlamba kaela- või abatükk või seafileed

1 kimp tüümiani e. aed-liivateed

4-5 küüslauguküünt

2 sidrunit

2 dl oliiviõli

1 dl punast veini

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

lapikleiba - nt lavašši

tzatzikit, kurki ja tomatit

paprikapulbrit

Valmistamine

Puhasta lihatükid liigsest rasvast, lõika üsna väikesteks (umbes kreeka pähkli suurusteks) tükkideks. Pane kaussi, lisa hakitud tüümian, purustatud küüslauk, riivitud sidrunikoor, 1 dl oliiviõli, vein ja sool-pipar. "Masseeri" marinaad liha sisse ja pane võimaluse korral vähemalt 24 tunniks jahedasse maitsestuma.

Võta liha marinaadist välja, nõruta hoolega (aga hoia marinaad alles).

Kuumuta grillahi tuliseks.

Sega marinaad ülejäänud oliiviõli ja pressitud sidrunimahlaga ühtlaseks (nt väikeses kaanega purgis raputades).

Lüki lihatükid väikeste grillvarraste* otsa, pintselda marinaadiga. Küpseta ahjuplaadil kuumas grillahjus või kuumade süte kohal sobivalt küpseks (viimasel juhul pintselda lihatükke ka küpsetamise ajal paar korda marinaadiga).

Võta lihatükid varraste küljest ära, lase kausis 10 minutit taheneda.

Pintselda lapiksaiu kausi põhja nõrgunud lihamahladega, soovi korral soojenda kergelt ahjus.

Määri lapiksaiadele veidi tzatziki't, tomatit-kurki ja laota lihatükid peale. Puista peale veidi paprikapulbrit. Keera tihedasti rulli, paberümbrisesse ja serveeri.

Nipid ja soovitused:

  • Kui kasutad puitvardaid, siis võiks neid eelnevalt umbes pool tundi külmas vees hoida - siis ei lähe need kuumade süte kohal või kuumas grillahjus nii kergesti kärssama!

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR