300 g toasooja võid
7 dl nisujahu (420 g)
2 sl piima
2 sl viina
Täidis:6 hapumat õuna
2 peotäit rosinaid
Vana Tallinna likööri
suur peotäis kreeka pähkleid
3 dl pruuni suhkrut
2 tl kaneeli
2 sl kartulitärklist
Määrimiseks:Hõõru või jahuga segamini, lisa piim ja lusikatäis viina. Veereta tainapalliks ja pane see paariks tunniks külma.
Täidise jaoks lõika õunad tükkideks, piserda õunatükkidele poole sidruni mahl. Pane rosinad Vana Tallinna likööriga likku, haki kreeka pähklid.
Enne tainale asetamist sega õunatükid pruuni suhkru, kaneeli, tärklise, rosinate ja pähklitega.
Külmast võetud tainast 2/3 rulli jahusel laual lahti kandiliseks tükiks. (Toimetada on soovitav kiiresti, kuna külmana on tainas hästi käsitletav.). Valmisrullitud tükk aseta ahjuplaadile, määri lahtiklopitud munaga (et muna moodustaks kaitsekihi ja järgmises etapis täidis põhja nätskeks ei muudaks) ja pane 180-kraadisesse ahju umbes 10 minutiks küpsema (kuni tainas on kuivaks tõmmanud, aga veel ei pruunistu).
Samal ajal rulli ülejäänud 1/3 tainast veidi suuremaks plaadiks kui ahjus parasjagu küpsemas on.
Võta eelküpsetatud koogi ahjust, sinna peale laota õunasegu, kõige peale lahtirullitud tainas ja siis määri munaga koogi pealispind üle.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 35 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldpruun.
Retsept ja foto on Tuuli toidublogist ja Tuuli lahkel loal :)
Mina proovisin seda kooki ning see laks minu lemmikute hulka - vaga super kook
Kümnete läbiproovitud õunakookide on sellest saanud lemmik - palju õunu, vähe tainast, hõrk maitse ja isuäratav väljanägemine. Kui ka rosinaid või pähkleid parajasti käepärats pole, tuleb ikka suussulav.
Parim õunakook!
mis siis kui ei ole viina?
Väga halb tainas, liiga raske.Rullida oli seda võimatu, seepärast mätsisin kile peale ning panin sellega koos külmkappi tahenema, seega peale sain 2 eraldi plaati tõsta. Liiga võine, alkholiga rosinate mekk ei tulnud selle alt hästi välja. Muidu täidis oli väga maitsev aga mõne teise tainaga peaks tegema. Parem oleks vast lihtsalt täiesti uus õunakoogi retsept leida. Positiivsed kommentaarid panid mind ka seda tegema. Aga nüüd tundub mulle uskumatu, kuidas saadi rahule jääda?! See taigen on klassikalise purukoogi oma ning parem olekski seda lihtsalt peale pudistada. Seega võiks seda kooki teha parem talveks tehtud õunamoosiga mitte värskete õuntega sügisel. Kuigi hea täidise pärast maitses, siis liiga palju jahmerdamist oli ikkagi ja raske tainas tegi kõhu ka raskeks.
Peterburi-hõnguline õunakook Nina moodi
Siinsetest kogustest saad suure ahjuplaadi suuruse õunapiruka. Kui soovid suures koogivormis küpsetada, siis vähenda koguseid poole võrra.