400 g kuivatatud ube või 3x400 g purki konservube
- ideaalis suuri õisube (fasolia gigantes/φασόλια γίγαντες)
3 sl Kreeka oliiviõli
1 suur mahedapoolsem sibul
2 sl kontsentreeritud tomatipastat
800 g küpseid kooritud ja tükeldatud tomatit
1 sl mett
1 sl kuivatatud punet
paar näputäit kaneeli
2 sl hakitud siledalehist peterselli
soola ja musta pipart
Kui kasutad kuivatatud ube (400 g kuivatatud ube), siis leota neid üle öö rohkes külmas vees. Nõruta, loputa ja pane suurde potti värske veega. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel umbes 50 minutit, kuni oad on parajalt pehmed (aga mitte pudrused!). Nõruta ja pane kõrvale.
Kui kasutad konservube (3x400 g purki konservitud ube), siis nõruta ja loputa konservitud oad.
Kuumuta ahi 180 C.
Kuumuta oliiviõli suurel pannil, lisa peenelt hakitud sibul ja kuumuta keskmisel kuumusel 7-8 minutit. Lisa küüslauk ja prae veel 2-3 minutit, kuni sibul on pehme aga mitte pruunistunud.
Lisa tomatipüree, kuumuta minut aega. Lisa ülejäänud ained (v.a. oad), lase 2-3 minutit podiseda. Maitsesta korralikult, siis sega juurde oad.
Pane suurde ahjuvormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes tund aega (ära sega), kuni oad on täiesti pehmed ja maitsestunud ning kaste paksenenud.
Lase jahtuda, siis puista peale hakitud petersell ning nirista peale veidi oliiviõli.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food (September 2009).
Väga maitsev roog. Mulle meeldis eriti koos küüslaugu dipi ja jogurtikastmega.
Mina ka armastan hiidube ja roog oli väga maitsev
super hea söök. lisasin veel herneid, türgi ube, spagettosid ja juustu. salatiks kõrvitsat.
Väga maitsev oaroog, kuigi teen seda nende ubadega, mida parajasti kodus leidub, ja sööme soojalt.
Hiidoad tomatikastmes e. gigantes plaki
Kreeklased armastavad suuri valgeid õisube, aga häda korral sobivad asendamiseks ka tavalised võioad või isegi cannellini-oad.
Serveeri toatemperatuuril osana meze-lauast.