4 suurt tomatit
1 l kalapuljongit
3 sl oliiviõli
500 g õhukeselt viilutatud väiksemaid kartuleid
1 õhukeselt viilutatud sibul
2 õhukeselt viilutatud porgandit
300 g tükeldatud nahata valget kalafileed -
4 hakitud küüslauguküünt
2 mõõdukalt vürtsikat rohelist tšillikauna (eemalda seemned, haki tšilli peenelt)
2 dl kuiva valget veini
4 oksa värsket koriandrit
4 oksa värsket siledalehist peterselli
soola ja musta pipart
Tee tomatite põhja terava noaga väike ristlõige. Kuumuta väikeses potis vesi keemiseni, lisa tomatid ja keeda 10 minutit. Nõruta, pane jääkülma veega täidetud kaussi. Kui tomatid on jahtunud, siis eemalda kest. Lõika seejärel tomatid neljaks ja eemalda seemned.
Kuumuta suures potis puljong keemiseni. Lase vaikselt podiseda.
Samal ajal kuumuta sügavas kaanega pannis veidi õli. Võta pann tulelt, laota panni põhja kolmandik viilutatud kartulitest, maitsesta soola-pipraga.
Sega sibul ja porgand väikeses kausis, maitsesta soola, pipra ja vähese oliiviõliga. Puista osa segust kartuliviiludele.
Laota peale pool kalatükkidest.
Maitsesta tomativeerandid soola ja pipraga, sega juurde hakitud küüslauk ja tšilli. Tõsta pool tomatisegust kalatükkidele, siis vala peale valge vein.
Laota peale pool allesjäänud kartuliviiludest, siis ülejäänud sibula-porgandisegu, siis kalakiht ja ülejäänud tomatisegu.
Kõige peale laota ülejäänud kartulid. Maitsesta jälle soola-pipraga, nirista peale veidi oliiviõli.
Nüüd kalla peale kuum kalapuljong, suru roog puulusika või -spaatliga veidi allapoole.
Kata pann/pott kaanega ning kuumuta keskmisel tulel umbes 20 minutit.
Haki peterselli- ja koriandrilehed, lisa koos sidrunimahlaga poti sisse. Kuumuta veel minut aega.
Serveeri kuumalt, ideaalis paku kõrvale jahutatud Tšiili sauvignon blanc'i veini.
Good Food Channeli retsept (Chilean fish stew)
Tšiili kalahautis
Tšiili on tuntud oma lihtsate ja maitsvate kalahautiste poolest. Selle hautise valmistamiseks läheb vaja sügavat kaanega panni või laia madalat potti.